Студенткиња Ирина Коцић одбранила је свој дипломски рад на тему „Дизајн и развој Android TV апликације која додаје функционалност управљања телевизором“

Студенткиња Рачунарског факултета Ирина Коцић је 14. октобра 2020. године одбранила дипломски рад на тему Дизајн и развој Android TV апликације која додаје функционалност управљања телевизором пред комисијом коју су чинили: ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Душан Вујошевић.
„Напретком технологије и лаком доступношћу разних платформи и паметних уређаја у свакодневном животу људи, јављају се потребе за развојем нових софтверских решења које омогућавају додатну аутоматизацију и интеграцију разних уређаја како би се омогућило лакше коришћење истих, људима који немају техничко предзнање или потребног искуства у коришћењу ових уређаја.
У овом дипломском раду решавамо проблем проширивања команди даљинског управљача за EON BOX уређај за управљање телевизором. EPN BOX је уређај који од обичног телевизора прави „паметан“ телевизор и снагом платформе на којој је базиран (Android TV) нам нуди разне додатне садржаје, као и разне апликације (тренутно је доступно преко 5000 различитих апликација). Као интерфејс за управљање EON BOX-ом користи се Bluetooth (BT) даљински управљач који је поред стандардних функционалности обогаћен додатним сервисима. Један од таквих сервиса, поред осталих, је и гласовна порука.“ – наведено је у уводу.
„У имплементацији пратеће апликације показали смо како је могуће додатно унапредити стандардне функционалности постојеће опреме, конкретно повезивањем даљинског управљача са TV-ом са којим је EON BOX повезан. Унапређење развијене апликације се може сагледати у додатном развоју за гласовну претрагу. Конкретно, коришћењем постојећих Google гласовних сервиса могуће је развити компоненту која би омогућила да гласом контролишемо TV уређај.“ – закључила је Ирина.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

5968-studentkinja-irina-kocic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-dizajn-i-razvoj-xa-android-tv-xa-aplikacije-koja-dodaje-funkcionalnost-upravljanja-televizorom