Studentkinja Irina Kocić odbranila je svoj diplomski rad na temu „Dizajn i razvoj Android TV aplikacije koja dodaje funkcionalnost upravljanja televizorom“

Studentkinja Računarskog fakulteta Irina Kocić je 14. oktobra 2020. godine odbranila diplomski rad na temu Dizajn i razvoj Android TV aplikacije koja dodaje funkcionalnost upravljanja televizorom pred komisijom koju su činili: mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Dušan Vujošević.
„Napretkom tehnologije i lakom dostupnošću raznih platformi i pametnih uređaja u svakodnevnom životu ljudi, javljaju se potrebe za razvojem novih softverskih rešenja koje omogućavaju dodatnu automatizaciju i integraciju raznih uređaja kako bi se omogućilo lakše korišćenje istih, ljudima koji nemaju tehničko predznanje ili potrebnog iskustva u korišćenju ovih uređaja.
U ovom diplomskom radu rešavamo problem proširivanja komandi daljinskog upravljača za EON BOX uređaj za upravljanje televizorom. EPN BOX je uređaj koji od običnog televizora pravi „pametan“ televizor i snagom platforme na kojoj je baziran (Android TV) nam nudi razne dodatne sadržaje, kao i razne aplikacije (trenutno je dostupno preko 5000 različitih aplikacija). Kao interfejs za upravljanje EON BOX-om koristi se Bluetooth (BT) daljinski upravljač koji je pored standardnih funkcionalnosti obogaćen dodatnim servisima. Jedan od takvih servisa, pored ostalih, je i glasovna poruka.“ – navedeno je u uvodu.
„U implementaciji prateće aplikacije pokazali smo kako je moguće dodatno unaprediti standardne funkcionalnosti postojeće opreme, konkretno povezivanjem daljinskog upravljača sa TV-om sa kojim je EON BOX povezan. Unapređenje razvijene aplikacije se može sagledati u dodatnom razvoju za glasovnu pretragu. Konkretno, korišćenjem postojećih Google glasovnih servisa moguće je razviti komponentu koja bi omogućila da glasom kontrolišemo TV uređaj.“ – zaključila je Irina.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

5968-studentkinja-irina-kocic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-dizajn-i-razvoj-xa-android-tv-xa-aplikacije-koja-dodaje-funkcionalnost-upravljanja-televizorom