Sofija Čakarević odbranila master rad na temu „Projektovanje i razvoj informacionog sistema javnih nabavki“

Studentkinja Sofija Čakarević je u ponedeljak, 29. novembra 2021. godine odbranila svoj master rad na temu Projektovanje i razvoj informacionog sistema javnih nabavki pred mentorom dr Dušanom Vujoševićem i dr Nemanjom Radosavljevićem i dr Zoranom Fidanovskim, članovima komisije.   U uvodu svog rada Sofija je istakla:  U savremenom društvu javne nabavke predstavljaju značajan deo tržišta i javne potrošnje. Nabavka je jedan od glavnih segmenata uz koje organizacija može da poboljša upravljanje lancem snabdevanja, a samim tim i performanse organizacije. Kada sagledamo Republiku Srbiju, na godišnjem nivou na javne nabavke potroši se nešto manje od 4.000.000.000 evra, što je oko 8% ukupnog BDP-a. Obzirom na činjenicu da se za njih izdvajaju velika novčana sredstva iz državnog bužeta, javne nabavke izazivaju veliku pažnju javnosti, pogotovo kada uključimo i činjenicu da se neretko javljaju razni pokušaji prevare kako bi se postigla privatna dobit.

Odabir teme informacionih sistema u javnim nabavkama za mene je bio izazov i prilika da proširim svoja saznanja i dam svoj doprinos u rešavanju problema vezanih za javne nabavke. Kako je poznato da vlade troše novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke, u cilju transparentne organizacije tendera i nabavke u celini, treba tražiti softverska rešenja koja mogu obezbediti efikasne nabavke kroz čitav spektar pravila, šablona i veće transparentnosti.

Kao glavna prednost korišćenja informacionih sistema u javnim nabavkama ističe se transparentnost. Transparentnost je jedan od osnovnih zahteva u javnom sektoru i značajno utiče na smanjivanje korupcije kroz povećanje odgovornosti, omogućava bolju komunikaciju i vidljivost, te bolje sagledanje postupaka čime se lakše mogu pronaći rešenja koja za cilj imaju smanjenje troškova i poboljšanje efikasnosti procesa.

U radu su prikazane neke od mnogobrojnih mogućnosti iskorišćenja informacionih tehnologija u cilju uspešne realizacije javnih nabavki. Konačan rezultat rada predstavlja kritički prikaz softverskog rešenja koje omogućava efikasno obavljanje javnih nabavki. Dalji rad iz ove oblasti podrazumeva moguće učešće autorke u projektovanju i razvoju novih ovakvih rešenja, unapređivanje postojećih rešenja, analitiku podataka iz rešenja u upotrebi radi otkrivanja mogućnosti za optimizaciju javnih nabavki, kao i pronalaženje prostora da se buduće inovacije iz domena informaciono-komunikacionih tehnologija primene u informacionim sistemima javnih nabavki.  – zaključila je Sofija.   Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6560-sofija-cakarevic-odbranila-master-rad-na-temu-projektovanje-i-razvoj-informacionog-sistema-javnih-nabavki