Студент Филип Крстић одбранио је дипломски рад на тему „Кућна аутоматизација у ери Интернета ствари (IoT)“

Студент Рачунарског факултета Филип Крстић је у уторак, 1. фебруара 2022. године одбранио дипломски рад на тему Кућна аутоматизација у ери Интернета ствари (IoT) пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Петар Бојовић.

У уводу свог рада Филип је истакао следеће:

Убрзана еволуција и развој интернет комуникационих технологија допринеле су повећаном интересовању аутоматизације кућних система. Нове технологије су корисницима дале увид у то да могу побољшати животни стандард и олакшати своју свакодневницу различитим аутоматизацијама чак и најпримитивнијих радњи у оквиру дома.

Како број корисника повезаних на интернет експоненцијално расте сваке године, сценарији који су се крајем двадесетог века чинили немогућим, сада су реалност. Кућно осветљење, паметна регулација температуре, безбедносна заштита – може се управљати помоћу рачунара, лаптопа, таблета, мобилног телефона, па чак и паметног сата. Корисници су у могућности да у сваком тренутку имају знање о кућним условима (температура, влажност ваздуха, осветљеност, управљање енергијом) успомоћ уграђених сензора. Корисници, док су ван дома, могу чак и даљински или према унапред дефинисаним сценаријима одлучити жељени ниво удобности свог дома који желе да затекну када се буду вратили. Пример који се тиче безбедности у оквиру паметног дома подразумева управљање противпожарним алармом или мрежним камерама. Постоји могућност аутоматског обавештења о кршењу дефинисаних услова и правила у оквиру дома.

Предложена решења могу бити основа за даље истраживање и проналажење најадекватнијег система за сваког корисника. Циљ рада је приближити и помоћи у доношењу одлуке која комбинација технологија доприноси највећој покривености основних корисничких захтева, имајући у виду кључне параметре које је потребно испунити.– закључио је Филип.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.

634-student-filip-krstic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-kucna-automatizacija-u-eri-interneta-stvari-iot