Student Filip Krstić odbranio je diplomski rad na temu „Kućna automatizacija u eri Interneta stvari (IoT)“

Student Računarskog fakulteta Filip Krstić je u utorak, 1. februara 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Kućna automatizacija u eri Interneta stvari (IoT) pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Petar Bojović.

U uvodu svog rada Filip je istakao sledeće:

Ubrzana evolucija i razvoj internet komunikacionih tehnologija doprinele su povećanom interesovanju automatizacije kućnih sistema. Nove tehnologije su korisnicima dale uvid u to da mogu poboljšati životni standard i olakšati svoju svakodnevnicu različitim automatizacijama čak i najprimitivnijih radnji u okviru doma.

Kako broj korisnika povezanih na internet eksponencijalno raste svake godine, scenariji koji su se krajem dvadesetog veka činili nemogućim, sada su realnost. Kućno osvetljenje, pametna regulacija temperature, bezbednosna zaštita – može se upravljati pomoću računara, laptopa, tableta, mobilnog telefona, pa čak i pametnog sata. Korisnici su u mogućnosti da u svakom trenutku imaju znanje o kućnim uslovima (temperatura, vlažnost vazduha, osvetljenost, upravljanje energijom) uspomoć ugrađenih senzora. Korisnici, dok su van doma, mogu čak i daljinski ili prema unapred definisanim scenarijima odlučiti željeni nivo udobnosti svog doma koji žele da zateknu kada se budu vratili. Primer koji se tiče bezbednosti u okviru pametnog doma podrazumeva upravljanje protivpožarnim alarmom ili mrežnim kamerama. Postoji mogućnost automatskog obaveštenja o kršenju definisanih uslova i pravila u okviru doma.

Predložena rešenja mogu biti osnova za dalje istraživanje i pronalaženje najadekvatnijeg sistema za svakog korisnika. Cilj rada je približiti i pomoći u donošenju odluke koja kombinacija tehnologija doprinosi najvećoj pokrivenosti osnovnih korisničkih zahteva, imajući u vidu ključne parametre koje je potrebno ispuniti.– zaključio je Filip.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

634-student-filip-krstic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-kucna-automatizacija-u-eri-interneta-stvari-iot