Студент Никола Машуловић одбранио је дипломски рад на тему „Апликација за резервацију наставе (ReactJS)“

Студент Рачунарског факултета Никола Машуловић је у среду, 20. јула 2022. године одбранио дипломски рад на тему Апликација за резервацију наставе (ReactJS) пред комисијом коју су чинили ментор др Немања Радосављевић и члан др Снежана Поповић.

У уводу свог рада Никола је истакао следеће:

Ова веб апликација писана у React-у је замишљена да олакша посао професорима и администраторима на факултету око прављења календара наставе. У самом пројекту као што сам већ навео постоје две врсте корисника: Професор и Админ. Професор има право да види календар наставе и да направи захтев за нову резервацију односно да проба да закаже наставу за одређени дан и учионицу. Администратор такође има право да види календар наставе као и право да направи нову резервацију, али он има и још једну улогу, а то је да одобри резервацију за одређени дан и учионицу уколико се она уклапа у распоред. Након његовог одобравања резервације она ће бити видљива у самом календару. Када се у претраживачу упише url апликације прво што ће приказати је страница са формом за логовање у апликацију. Након попуњавања валидне мејл адресе и лозинке корисник може да уђе у апликацију.

Писање апликација у ReactJS уз помоћ свих доступних библиотека и алата је лако и интуитивно. Апликације написане у њему су брзе и њихов код се лако уз неколико измена може користити и на телефону. У пројекту сам користио библиотеку AntDesign која има одрађено мноштво компоненти за лепши изглед апликације написане у React-у. Поред тога много се лако користе јер имају велики број атрибута који се прослеђују компонентама и на основу којих их можемо прилагодити нашим потребама. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.