Student Nikola Mašulović odbranio je diplomski rad na temu „Aplikacija za rezervaciju nastave (ReactJS)“

Student Računarskog fakulteta Nikola Mašulović je u sredu, 20. jula 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Aplikacija za rezervaciju nastave (ReactJS) pred komisijom koju su činili mentor dr Nemanja Radosavljević i član dr Snežana Popović.

U uvodu svog rada Nikola je istakao sledeće:

Ova veb aplikacija pisana u React-u je zamišljena da olakša posao profesorima i administratorima na fakultetu oko pravljenja kalendara nastave. U samom projektu kao što sam već naveo postoje dve vrste korisnika: Profesor i Admin. Profesor ima pravo da vidi kalendar nastave i da napravi zahtev za novu rezervaciju odnosno da proba da zakaže nastavu za određeni dan i učionicu. Administrator takođe ima pravo da vidi kalendar nastave kao i pravo da napravi novu rezervaciju, ali on ima i još jednu ulogu, a to je da odobri rezervaciju za određeni dan i učionicu ukoliko se ona uklapa u raspored. Nakon njegovog odobravanja rezervacije ona će biti vidljiva u samom kalendaru. Kada se u pretraživaču upiše url aplikacije prvo što će prikazati je stranica sa formom za logovanje u aplikaciju. Nakon popunjavanja validne mejl adrese i lozinke korisnik može da uđe u aplikaciju.

Pisanje aplikacija u ReactJS uz pomoć svih dostupnih biblioteka i alata je lako i intuitivno. Aplikacije napisane u njemu su brze i njihov kod se lako uz nekoliko izmena može koristiti i na telefonu. U projektu sam koristio biblioteku AntDesign koja ima odrađeno mnoštvo komponenti za lepši izgled aplikacije napisane u React-u. Pored toga mnogo se lako koriste jer imaju veliki broj atributa koji se prosleđuju komponentama i na osnovu kojih ih možemo prilagoditi našim potrebama. – zaključio je Nikola.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.