Student Marko Bojić odbranio je diplomski rad na temu „Razvoj aplikacija za zdravstvo u otvorenom frejmvorku Spring“

Student Računarskog fakulteta Marko Bojić je u utorak, 26. decembra 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Razvoj aplikacija za zdravstvo u otvorenom frejmvorku Spring pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Jelena Vasiljević.

U uvodu svog rada Marko je istakao sledeće:

Razvoj informacionih tehnologija, na kraju dvadesetog veka, doveo je do promena u celokupnom društvenom sistemu. Gotovo da ne postoji oblast ljudskog delovanja bez uticaja informatike. Uzimajući to u vidu, većina naučnika postavila je teorijski stav po kojem se savremena društva poistovećuju sa “informatičkim društvom”. Tehnološke inovacije neminovno su dovele do smene industrijskog društva u novo “informatičko društvo”.


Informatika je, kao naučna disciplina, prisutna u svim oblastima društvenog razvoja, bez obzira da li je reč o privrednim ili neprivrednim delatnostima. U području zdravstvenog sistema, početkom dvadesetog veka, pojavljuje se naučna disciplina pod imenom medicinska informatika, taj termin vremenom biva zamenjen pojmom zdravstvena informatika. – zaključio je Marko.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.