Imagine Cup 2006

Avgust, 2006.

Igor Kabiljo i Uroš Rajković, članovi tima Royal Air Force i studenti prve godine Računarskog fakulteta, osvojili su drugo mesto na međunarodnom takmičenju Imagine Cup 2006 koje organizuje Microsoft. Oni su se početkom avgusta, zajedno sa još 180 studenata iz 42 zemlje, takmičili u finalu koje je održano u Delhiju (Indija), a za drugo mesto izborili su se u kategoriji Hoshimi projekat, odmeravajući snage sa kolegama iz Francuske, Japana, Rumunije i Kine.

Njihov zadatak je bio da kreiraju program zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji će autonomno da igra i pobeđuje u jednoj strateškoj igri. Kažu da su odabrali ovu kategoriju jer u njoj najviše do izražaja dolazi timski rad.

Imagine Cup je svetsko takmičenje koje promoviše dostignuća učenika i studenata u tehnologiji. Nadmetanje se odvija kroz šest kategorija koje su osmišljene tako da naglašavaju različite vrste prožimanja tehnologije, nauke i umetnosti. Ove godine, tema je bila „Zamisli svet u kojem nam tehnologija omogućava da živimo zdravije“, a takmičenje je u početnim fazama okupilo 65.000 studenata iz preko 100 zemalja.

Povodom ovog ogromnog uspeha, u četvrtak 17. avgusta 2006. godine, održana je konferencija za novinare u malom amfiteatru Računarskog fakulteta. Uz Igora i Uroša, na konferenciji je bila i Jasmina Pilipović, menadžer akademskih programa u lokalnoj kancelariji Microsoft-a u Beogradu. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara.

1596-imagine-cup-2006-1596