РАФ на ACM International Collegiate Programming Contest

Октобар, 2006.

Урош Рајковић, Игор Кабиљо и Никола Тодоровић, студенти Рачунарског факултета, предводени професором Драганом Урошевићем, боравили су од 19.10.2006. до 21.10.2006. године у главном граду Румуније, на ACM ICPC, регионалном такмичењу у области програмирања.

Ради се о екипном такмичењу за студенте из држава југоисточне Европе, које организује АЦМ (Association for Computer Machinery) под покровитељством компаније ИБМ. Такмичење се заснива на решавању алгоритамских математичких задатака, у којем заједно учествују сви чланови једне екипе. Победничка екипа биће она која, за одређено време (5 часова), тачно реши највише задатака.

Нашим студентима је ово други пут за редом како учествују на такмичењу које се сваке године у исто време одржава у Румунији. Умор од напорног пута и недостатак концентрације допринели су да наши момци, у веома јакој конкуренцији, не покажу своје стварне могућности. Успели су да се изборе за 28. место.

Учешће на овогодишњем ACM такмичењу пријавило је 43 екипе, са 31 универзитета из 7 држава Југоисточне Европе. Три екипе, међу којима је и екипа Универзитета у Нишу, нису биле у могућности да присуствују такмичењу. Од наших учесника, поред екипе РАФ-а (Royal Air Force), на такмичењу су учествовале и две екипе из Београда (UNIBG2 – 18. место и UNIBG1 – 29. место) и једна екипа из Новог Сада (ПМФ Novi Сад – 23. место). Показало се да су екипе из Украјине дошле на такмичење најбоље припремљене. Освојили су прво и треће место. На другом месту нашла се екипа из Румуније. Ове три екипе су, освојеним местима, обезбедиле учешће на Светском Финалу у Јапану, у Токију, које ће се одржати од 12. до 16. марта 2007. године у хотелу Hilton Tokyo Bay.

Домаћин такмичења био је Политехнички Универзитет у Букурешту. Настављајући традицију такмичења, организатор (ACM) је најавио да ће следеће године 32. по реду такмичење за регион Југоисточне Европе такође бити одржано у Букурешту.

1598-r-f-n-acm-international-collegiate-programming-contest