RAF na ACM International Collegiate Programming Contest

Oktobar, 2006.

Uroš Rajković, Igor Kabiljo i Nikola Todorović, studenti Računarskog fakulteta, predvodeni profesorom Draganom Uroševićem, boravili su od 19.10.2006. do 21.10.2006. godine u glavnom gradu Rumunije, na ACM ICPC, regionalnom takmičenju u oblasti programiranja.

Radi se o ekipnom takmičenju za studente iz država jugoistočne Evrope, koje organizuje ACM (Association for Computer Machinery) pod pokroviteljstvom kompanije IBM. Takmičenje se zasniva na rešavanju algoritamskih matematičkih zadataka, u kojem zajedno učestvuju svi članovi jedne ekipe. Pobednička ekipa biće ona koja, za određeno vreme (5 časova), tačno reši najviše zadataka.

Našim studentima je ovo drugi put za redom kako učestvuju na takmičenju koje se svake godine u isto vreme održava u Rumuniji. Umor od napornog puta i nedostatak koncentracije doprineli su da naši momci, u veoma jakoj konkurenciji, ne pokažu svoje stvarne mogućnosti. Uspeli su da se izbore za 28. mesto.

Učešće na ovogodišnjem ACM takmičenju prijavilo je 43 ekipe, sa 31 univerziteta iz 7 država Jugoistočne Evrope. Tri ekipe, među kojima je i ekipa Univerziteta u Nišu, nisu bile u mogućnosti da prisustvuju takmičenju. Od naših učesnika, pored ekipe RAF-a (Royal Air Force), na takmičenju su učestvovale i dve ekipe iz Beograda (UNIBG2 – 18. mesto i UNIBG1 – 29. mesto) i jedna ekipa iz Novog Sada (PMF Novi Sad – 23. mesto). Pokazalo se da su ekipe iz Ukrajine došle na takmičenje najbolje pripremljene. Osvojili su prvo i treće mesto. Na drugom mestu našla se ekipa iz Rumunije. Ove tri ekipe su, osvojenim mestima, obezbedile učešće na Svetskom Finalu u Japanu, u Tokiju, koje će se održati od 12. do 16. marta 2007. godine u hotelu Hilton Tokyo Bay.

Domaćin takmičenja bio je Politehnički Univerzitet u Bukureštu. Nastavljajući tradiciju takmičenja, organizator (ACM) je najavio da će sledeće godine 32. po redu takmičenje za region Jugoistočne Evrope takođe biti održano u Bukureštu.

1598-r-f-n-acm-international-collegiate-programming-contest