РАФ-ОВЦИ ДРУГИ НА BLOCKCHAIN HAKATONU

Август, 2017.
У оквиру августовске blockchain маније одржане у Стартит Центру одржан је и blockchain hakaton на коме се тим студената Рачунарског факултета, „Емоџи тим“, који су чинили Душан Здравковић, Никола Мастиловић, Андреј Крижан и Петар Милановић квалификовао на друго место.
Ово такмичење пружило је могућност тимовима да докажу свој blockchain концепт и подигну свест о улози коју би технологија која надилази примену у свету криптовалута могла да игра у будућности.
Иако су сада први пут дошли у додир са blockchain технологијом, РАФ-овци су у оквиру свог решења успешно имплементирали ликвидну демократију, концепт у ком свака особа има апсолутну контролу над својим гласовима. На овако осмишљену платформу укључили су преглед трансакција, где би се чувала њихова историја шта би омогућило транспарентан преглед трошкова од стране донатора, инвеститора итд. Blokchain би био искоришћен за складиштење свих података и тиме додао одређени ниво сигурности и спречио манипулацију њима.
На презентацијама 11 тимова, колико је укупно учествовало, нашли су се груби, али функционални демои, за систем за издавање личних докумената, преглед животног циклуса биљака, мрежа за монетизацију ауторских дела, убрзавање development open source пројеката, издавање полиса за осигурање возила, дистрибуирана здравствена заштита, платформа за eSports клађење, токенизација некретнина, децентрализован CDN, децентрализоване листе чекања и систем гласања у ликвидној демократији.

5447-raf-ovci-drugi-na-xa-blockchain-xa-hakatonu