RAF-OVCI DRUGI NA BLOCKCHAIN HAKATONU

Avgust, 2017.
U okviru avgustovske blockchain manije održane u Startit Centru održan je i blockchain hakaton na kome se tim studenata Računarskog fakulteta, „Emodži tim“, koji su činili Dušan Zdravković, Nikola Mastilović, Andrej Križan i Petar Milanović kvalifikovao na drugo mesto.
Ovo takmičenje pružilo je mogućnost timovima da dokažu svoj blockchain koncept i podignu svest o ulozi koju bi tehnologija koja nadilazi primenu u svetu kriptovaluta mogla da igra u budućnosti.
Iako su sada prvi put došli u dodir sa blockchain tehnologijom, RAF-ovci su u okviru svog rešenja uspešno implementirali likvidnu demokratiju, koncept u kom svaka osoba ima apsolutnu kontrolu nad svojim glasovima. Na ovako osmišljenu platformu uključili su pregled transakcija, gde bi se čuvala njihova istorija šta bi omogućilo transparentan pregled troškova od strane donatora, investitora itd. Blokchain bi bio iskorišćen za skladištenje svih podataka i time dodao određeni nivo sigurnosti i sprečio manipulaciju njima.
Na prezentacijama 11 timova, koliko je ukupno učestvovalo, našli su se grubi, ali funkcionalni demoi, za sistem za izdavanje ličnih dokumenata, pregled životnog ciklusa biljaka, mreža za monetizaciju autorskih dela, ubrzavanje development open source projekata, izdavanje polisa za osiguranje vozila, distribuirana zdravstvena zaštita, platforma za eSports klađenje, tokenizacija nekretnina, decentralizovan CDN, decentralizovane liste čekanja i sistem glasanja u likvidnoj demokratiji.

5447-raf-ovci-drugi-na-xa-blockchain-xa-hakatonu