Студенти Рачунарског факултета заблистали на ФОН Хакатону

Март, 2019.

Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на „ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету организационих наука у Београду.
Тема овог шестог по реду ФОН “Hakaton-а” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.
У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.
Прво место освојио је тим GitGud. Њега чине студенти прве и друге године Рачунарског факултета у Београду : Павле Прица, Андрија Милојевић, Павле Галантић и Илија Павловић. Решење ових младих програмера ослања се на растући проблем загађености градова. Њихова идеја је да мапа из апликације испланира руту којом би корисник могао ићи а да се при том најмање изложи загађености. Уз то апликација мотивише корисника да пази на околину, уштеди и допринесе на свој начин.
Друго место освојио је тим RAFX. Њега чине студенти треће године Рачунарског факултета у Београду : Бранко Фулурија, Михаило Вигњевић, Милош Милуновић и Вања Пауновић. Решење овог тима је chatbot који корисницима пружа информације о распрострањености алергена у ваздуху уз помоћ интерактивне мапе. Обзиром да овакве информације нису доступне у реалном времену, систем користи машинско учење да претпостави концентрацију алергена у ваздуху.
Трећи тим који је учествовао у финалу овог такмичења, а кога такође чине студенти Рачунарског факултета у Београду је NKB. У његовом саставу су : Немања Бадњаревић, Никола  Димитријевић, Ђорђе Ђелић и Милош Станковић. Њихово решење је web апликација за real time визуелизацију информација о концентрацији полена у ваздуху и загађења ваздуха коришћењем вишеструке линеарне регресије, тренутне вредности о температури  и временским условима.Такође упозорава о наглим променама у временским условима и предстојећим временским непогодама.
Нашим студентима честитамо на изузетном успеху и желимо им да њихове идеје у најскоријој будућности постану део свакодневног живота људи широм света.

5492-studenti-racunarskog-fakulteta-zablistali-na-fon-hakatonu