Studenti Računarskog fakulteta zablistali na FON Hakatonu

Mart, 2019.

Studenti Računarskog fakulteta u Beogradu zablistali su na „FON Hakatonu” održanom  23. i 24. marta 2019. na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.
Tema ovog šestog po redu FON “Hakaton-a” bila je “Bezbednost u velikim gradovima “. Nakon dvadeset i četiri časa koliko su imali za realizaciju svojih softverskih rešenja na zadatu temu studenti Računarskog fakulteta u Beogradu izvojevali su apsolutnu pobedu osvojivši i prvo i drugo mesto.
U finalu je učestvovalo šest timova, od toga čak tri tima činili su studenti Računarskog fakulteta u Beogradu, a od ta tri tima, dva su osvojila prvo i drugo mesto.
Prvo mesto osvojio je tim GitGud. Njega čine studenti prve i druge godine Računarskog fakulteta u Beogradu : Pavle Prica, Andrija Milojević, Pavle Galantić i IlijaPavlović. Rešenje ovih mladih programera oslanja se na rastući problem zagađenosti gradova. Njihova ideja je da mapa iz aplikacije isplanira rutu kojom bi korisnik mogao ići a da se pri tom najmanje izloži zagađenosti. Uz to aplikacija motiviše korisnika da pazi na okolinu, uštedi i doprinese na svoj način.
Drugo mesto osvojio je tim RAFX. Njega čine studenti treće godine Računarskog fakulteta u Beogradu : Branko Fulurija, Mihailo Vignjević, Miloš Milunović i VanjaPaunović. Rešenje ovog tima je chatbot koji korisnicima pruža informacije o rasprostranjenosti alergena u vazduhu uz pomoć interaktivne mape. Obzirom da ovakve informacije nisu dostupne u realnom vremenu, sistem koristi mašinsko učenje da pretpostavi koncentraciju alergena u vazduhu.
Treći tim koji je učestvovao u finalu ovog takmičenja, a koga takođe čine studenti Računarskog fakulteta u Beogradu je NKB. U njegovom sastavu su : Nemanja Badnjarević, Nikola  Dimitrijević, Đorđe Đelić i Miloš Stanković. Njihovo rešenje je web aplikacija za real time vizuelizaciju informacija o koncentraciji polena u vazduhu i zagađenja vazduha korišćenjem višestruke linearne regresije, trenutne vrednosti o temperaturi  i vremenskim uslovima.Takođe upozorava o naglim promenama u vremenskim uslovima i predstojećim vremenskim nepogodama.
Našim studentima čestitamo na izuzetnom uspehu i želimo im da njihove ideje u najskorijoj budućnosti postanu deo svakodnevnog života ljudi širom sveta.

5492-studenti-racunarskog-fakulteta-zablistali-na-fon-hakatonu