RAF-ovci najbolji na najvećem hakatonu u Novom Sadu

Startit centar Novi Sad je ugostio najveće hakaton takmičenje do sada održano u ovom gradu na kome je učestvovalo 14 timova, od čega je njih 12 uspelo da na svojim rešenjima radi do samog kraja hakatona koji je trajao 48 sati. Za najbolji tim proglašen je tim „Samsara“ koga čine Bogan Habić, Vukašin Vukoje, Andrej Benčić, studenti sa Računarskog fakulteta , kao i Nebojša Urošević student Matematičkog fakulteta.
Tema hakatona bila je Blockchain for Business, tj. rešenja zasnovana na Hyperledger-u. Timovi su došli do vrlo raznovsnih primera primene blokčejna za biznis i uspeli su da za 48 sati razviju proof-of-concept demo aplikacije koje su jasno demonstrirale kako bi njihovi proizvodi funkcionisali u realnosti.
Jedan od članova žirija, Ivan Bjelajac je podelio svoj utisak o hakatonu: „Ovo je najbolji hakaton kom sam do sada prisustvovao i žirirao u Srbiji. Nekoliko timova bi na nekim prethodnim hakatonima lako mogli da budu pobednici i bilo bi zaista šteta ne videti neka od ovih rešenja u realnoj upotrebi kasnije. Bilo je nekoliko sjajnih ideja sa elegantno izvedenom primenom i dobrom arhitekturom. Po odzivu i kvalitetu timova mislim da je postavio odličan standard za naredne ovakve događaje.“
Pobednički tim Samsara je razvio platformu Tender.ly namenjenu sprečavanju korupcije i nameštanja u procesu tendera i javnih nabavki.
Inovativnim korišćenjem blokčejna postiže se anonimnost svih učesnika na tenderima u postupcima javnih nabavki. Tenderske ponude se kriptografski potpisuju i taj potpis se šalje na blockchain. Kasnije, po završetku tendera, ponude se po prvi put javno šalju i uparuju sa svojim anonimnim potpisima. Na ovaj način smo sigurni da se ponude u međuvremenu nisu izmenile i da niko nije mogao da ih vidi pre samog kraja. Tako se postiže i transparentnost i sigurnost za sve učesnike, istovremeno poštujući zakonsku proceduru. Demo rešenja možete videti na https://tenderly.rs.
Prilog o ovim uspešnim mladim programerima Radia Slobodne Evrope pogledajte OVDE.
IMG_1109-768x576.jpg

4809-raf-ovci-najbolji-na-najvecem-hakatonu-u-novom-sadu