Одржан Raf Challange 2019 на Рачунарском факултету

Рачунарски факултет у Београду пожелео је једанаесту по реду добродошлицу финалистима такмичења RAF Challenge 2019 у суботу 13. априла. Финале такмичења отворили су студенти Рачунарског факултета у Београду, Немања Гранић и Коста Марковић.
Немања је пожелео добродошлицу такмичарима обративши се речима:” То што сте овде значи да се бавите најзанимљивијом облашћу, а то је рачунарство и информатика. Све што волите да радите у животу може да се повеже са информатиком.”  Затим је испричао како је он постао програмер, зашто је важно завршити факултет и зашто се он определио за Рачунарски факултет у Београду. Наиме, програмирањем је почео да се бави већ у првој години средње школе, у четвртој години је почео да ради и уједно да размишља како му факултет није потребан. Док је о томе размишљао стизали су савети од директора фирми и старијих и искуснијих колега са којима је био у контакту а који су гласили: да се добро програмирање учи на факултету, да свако може да научи да ради у неком програму али да је за добро програмирање битно да се разуме како функционише код. Када је то схватио Немања је одлучио да упише факултет, а онда је од истих ових људи сазнао да најбољи програмери стижу са Рачунарског факултета у Београду и више није имао дилему који ће факултет уписати. Ова Немањина прича била је уједно савет такмичарима на који начин и у ком правцу да размишљају на путу ка бављењу рачунарством и информатиком. Немања је уз велики осмех подршке пожелео срећу свим такмичарима.
  D005.jpg
Коста Марковић, ветеран такмичења RAF Challenge, студент Рачунарског факултета у Београду такође је поздравио такмичаре и испричао о свом искуству са такмичења RAF Challenge на којима је учествовао током све четири године средње школе. После првог такмичења, на коме није освојио награду, није одустао. Објаснио је зашто:” Зато што ми се свидела атмосфера, лепо сам се провео, стекао драгоцена искуства и још драгоценија пријатељства. Једно од њих је пријатељство са Немањом.”
Савети комисије учврстили су његов став и одлуку да настави да се такмичи, а он је управо то поручио овогодишњим финалистима. Коста им  је дао савет и као студент Рачунарског факултета у Београду код кога и о чему је битно да се распитају при одабиру факултета који ће уписати: “Најбоље је да се распитате о факултету код другова, познаника који студирају јер ће вам они заиста дати искрене савете о самом студирању и о ономе шта уче и како уче. И битно је да се распитате где имају праксу за време студирања. Студенти Рачунарског факултета у Београду имају праксу у Microsoft-у и Google-у.” 
За крај ове добродошлице Коста је пожелео срећу такмичарима RAF Challenge, да се добро забаве и лепо проведу.
                                            D011.jpg
Онда је такмичење почело. Распоређени у три различите учионице, током три сата, њих тридесет, најбоље што су умели испричали су своје приче, представили идеје и приказали умеће у прављењу презентација, програма и видеа на задате теме.
У првој учионици одвијало се занимљиво путовање кроз свет криптовалута. Дванаест такмичара одговорило је на тему Криптовалуте-техничке карактеристике и предности у односу на стандардни новац и својим занимљивим презентацијама увело нас у свет криптовалута. Свако на свој начин представио је техничке карактеристике ове валуте, пружили нам увид у то које су предности криптовалута у односу на стандардни новац, објаснили шта bitcoin омогућава, за које трансакције се користе криптовалуте, шта је riple, ether и још много тога. Њих је пажљиво слушао жири кога су чинили Милан Томић, Селена Вукотић, Катарина Ковачевић и Вукашин Јосиповић.
Следећа учионица била је својеврсна спортска арена. Тамо су се срели жири кога су чинили: Бранислав Милојковић, Душан Обрадовић, Марко Венигер, Александар Станчић, Огњен Поповић и девет такмичара који су својим радовима одговарали на тему Иновативна примена софтвера у спорту. Могло се видети како изгледају апликације које су такмичари направили, а које служе за коришћење одређених података везаних за спортске активности. Ове апликације пружају корисницима битне информације о спортским активностима, било да су у питању људи који се спремају да се окупе да учествују у неком екипном спорту или је у питању корисник који жели да вежба и коме су потребне информације о врсти и броју вежби или времену за које могу да се ураде жељене вежбе.
 D050.jpg
Последња учионица била је права биоскопска сала. Низале су се пројекције кратких филмова који су одговарали на тему Моја улица. Публика коју је чинио жири Милан ЂурићРосана Теларовић и Дарко Штетин без даха је пратила приче о детињству, породици, другарству, одрастању, дружењу, школским данима, судбинама разних улица и њених становника. Уз звуке Хабанере, rock and roll-а и етно звука, девет такмичара током три сата водило нас је путевима својих срца, путевима својих улица.
D046.jpg                D043.JPG
Некако брзо или нам се само тако учинило, дошао је крај такмичењу. Такмичари насмејани, раздрагани, запричани. Неки су први пут на такмичењу, неки су већ учествовали. Жаморе и смеју се, шушкају, дошаптавају, распитују о условима за упис на факултет. Велики број такмичара жели да упише Рачунарски факултет у Београду. Многи су већ на припремама, неки ће се пријавити за други циклус припрема. Чули су за Рачунарски факултет од другара или имају брата или сестру на Рачунарском факултету. За такмичење RAF Challenge су, такође, чули од другара, наставника или су већ учествовали и знају све о такмичењу. Сви су са нестрпљењем чекали да почне проглашење победника. Још једна учионица испунила се осмесима, надама, ишчекивањима, љубопитљивошћу и нестрпљењем такмичара, али и њихових другова и родитеља који су дошли да их подрже. Награде су биле спремне. За овогодишње награде побринули су се пријатељи Рачунарског факултета у Београду: CET који је поклонио стручну компјутерску литературу, курсеве, лаптоп, таблете, мобилне телефоне, Свет компјутера који је поклонио три годишње претплате на часопис, Сателит група која је поклонила је путовање на Златибор, компанија RSD (Reliable Software Distributor) која је поклонила је шест годишњих лиценци за антивирус Norton и издавачка кућа Portalibris која је поклонила је књигу из свог издања назива “Знаш ти ко сам ја”.
После кратке паузе која се нестрпљивим финалистима одужила стигао је и жири. Како су нам чланови жирија рекли, било веома тешко издвоји три најбоља рада из сваке категорије јер је било пуно изврсних презентација којим су се представили такмичари овогодишњег RAF Challenge-а. Заједнички утисак је да је радова све више и да су све бољи, а савет учесницима да наставе да се пријављују за такмичење.
Уследило је проглашење победника. Честитали смо прво место Јефимији Најдић, ученици четврте године гимназије “Бора Станковић” у Врању, друго место Анђели Лебовић, ученици првог разреда хемијско-технолошке средње школе „Лазар Нешић“ из Суботице, треће место Милошу Милошевићу, ученику трећег разреда електротехничке школе “Никола Тесла” у Београду. Они су својим презентацијама одговорили на тему “Криптовалуте-техничке карактеристике и предности у односу на стандардни новац”.
Затим смо честитали прво место Марку Максимовићу, ученику четврте године Техничке школе из Чачка, друго место Андреи Ваштаг, ученици треће године Гимназије из Бечеја и треће место Ненаду Бађевићу, ученику четврте године Техничке школе из Зајечара. Они су својим презентацијама одговорили на тему „Иновативна примена софтвера у спорту.“
На крају честитали смо прво место Алекси Ђорђевићу, ученику четврте године електротехничке школе “Мија Станимировић” из Ниша, друго место Љубици Марковић, ученици четврте године гимназије “Вук Караџић” из Лознице и треће место Андрији Недићу, ученику четврте године гимназије “Свети Сава” из Београда. Они су својим кратким видеом одговорили на тему “Моја улица“.
D080_1.jpg
Рачунарски факултет у Београду захваљује свим такмичарима на учешћу, најбољима честита и све позива на RAF CHALLENGE 2020 године!

5301-odrzan-raf-challange-2019-na-racunarskom-fakultetu