RAF IT days – други дан

Други дан семинара RAF IT Days протекао је у знаку предавања. Од јутра до касног поподнева сјајан тим професора и успешних студената Рачунарског факултета у Београду спровели су нас кроз својеврсни IT мозаик.

DSCF9853

На првом предавању од професора Рачунарског факултета у Београду Милоша Јовановића сазнали смо шта је роботика и шта да очекујемо од роботике у будућности. Зашто се Србија у свету сматра пиониром роботике, како изгледа шака коју су направили српски истраживачи а коју је купила НАСА. Професор Јовановић повео нас је кроз времеплов о развоју роботике, од изума Леонарда да Винчија, преко Норберта Винера и Греј Валтера па све до оца индустријске роботике Џозефа Енглбергера чији је робот заменио човека у Фордовој фабрици аутомобила. Видели смо како изгледају хуманоидни јапански роботи за забаву, а како амерички робо војници који ће заменити човека у рату.

DSCF9864

На следећем предавању Лука Малиџан и Срђан обрадовић програмери из фирме MSG Global повели су нас Кроз џунглу са програмерима. Наиме испричали су нам да је џунгла све оно са чиме се програмери сусрећу свакога дана док раде на својим пројектима, како изгледа процес од рађања идеје до реализације софтвера и колико се разликује оно што програмери раде на факултетима од посла у фирмама.

DSCF9871

На следећем предавању професор Рачунарског факултета у Београду, Ђорђе Бабић показао нам је како се штите подаци на веб-у, који видови угрожавања података постоје, шта је то дигитални потпис и како се израчунава. Са великом пажњом слушали смо како ће интернет заједница одговорити на следеће видове угрожавања података: прислушкивање, мењање информација, фабриковање података, уништавање података. Заједно смо прошли контролу неких од наших сајтова и сазнали који од њих су добро а који лоше заштићени.

RAF 9745

Скоро без паузе прешли смо на следеће предавање које је одржао студент Рачунарског факултета, Никола Крстић. Он нам је причао о мехатроници у свакодневном животу. Представио је своју, сада већ чувену рукавицу за слепе. Открио нам је како се родила идеја о рукавици, зашто му у почетку нико није веровао и како је успео све да убеди у исправност своје идеје. Како данас изгледа рукавица, докле је стигао са развојем свог пројекта. Одговорио нам је на питања када ће његова рукавица добити примену у стварном животу, колико јој траје батерија, да ли може да детектује рупе, како препознаје боје. Питања је било много али времена мало јер су на реду биле радионице.

После заслужене паузе наставили смо у истом ритму. Чекале су нас радионице из Основа програмирања са групом асистената Рачунарског факултета у Београду и Дизајн система на развојној плочи са Богданом Стамболовић.

RAF 9773RAF 9781

Овај други дан завршили смо богатији за много нових IТ знања и са нестрпљењем очекујемо нови RAF IT day!

5279-xa-raf-it-days-xa-drugi-dan