RAF IT days – drugi dan

Drugi dan seminara RAF IT Days protekao je u znaku predavanja. Od jutra do kasnog popodneva sjajan tim profesora i uspešnih studenata Računarskog fakulteta u Beogradu sproveli su nas kroz svojevrsni IT mozaik.

DSCF9853

Na prvom predavanju od profesora Računarskog fakulteta u Beogradu Miloša Jovanovića saznali smo šta je robotika i šta da očekujemo od robotike u budućnosti. Zašto se Srbija u svetu smatra pionirom robotike, kako izgleda šaka koju su napravili srpski istraživači a koju je kupila NASA. Profesor Jovanović poveo nas je kroz vremeplov o razvoju robotike, od izuma Leonarda da Vinčija, preko Norberta Vinera i Grej Valtera pa sve do oca industrijske robotike Džozefa Englbergera čiji je robot zamenio čoveka u Fordovoj fabrici automobila. Videli smo kako izgledaju humanoidni japanski roboti za zabavu, a kako američki robo vojnici koji će zameniti čoveka u ratu.

DSCF9864

Na sledećem predavanju Luka Malidžan i Srđan obradović programeri iz firme MSG Global poveli su nas Kroz džunglu sa programerima. Naime ispričali su nam da je džungla sve ono sa čime se programeri susreću svakoga dana dok rade na svojim projektima, kako izgleda proces od rađanja ideje do realizacije softvera i koliko se razlikuje ono što programeri rade na fakultetima od posla u firmama.

DSCF9871

Na sledećem predavanju profesor Računarskog fakulteta u Beogradu, Đorđe Babić pokazao nam je kako se štite podaci na veb-u, koji vidovi ugrožavanja podataka postoje, šta je to digitalni potpis i kako se izračunava. Sa velikom pažnjom slušali smo kako će internet zajednica odgovoriti na sledeće vidove ugrožavanja podataka: prisluškivanje, menjanje informacija, fabrikovanje podataka, uništavanje podataka. Zajedno smo prošli kontrolu nekih od naših sajtova i saznali koji od njih su dobro a koji loše zaštićeni.

RAF 9745

Skoro bez pauze prešli smo na sledeće predavanje koje je održao student Računarskog fakulteta, Nikola Krstić. On nam je pričao o mehatronici u svakodnevnom životu. Predstavio je svoju, sada već čuvenu rukavicu za slepe. Otkrio nam je kako se rodila ideja o rukavici, zašto mu u početku niko nije verovao i kako je uspeo sve da ubedi u ispravnost svoje ideje. Kako danas izgleda rukavica, dokle je stigao sa razvojem svog projekta. Odgovorio nam je na pitanja kada će njegova rukavica dobiti primenu u stvarnom životu, koliko joj traje baterija, da li može da detektuje rupe, kako prepoznaje boje. Pitanja je bilo mnogo ali vremena malo jer su na redu bile radionice.

Posle zaslužene pauze nastavili smo u istom ritmu. Čekale su nas radionice iz Osnova programiranja sa grupom asistenata Računarskog fakulteta u Beogradu i Dizajn sistema na razvojnoj ploči sa Bogdanom Stambolović.

RAF 9773RAF 9781

Ovaj drugi dan završili smo bogatiji za mnogo novih IT znanja i sa nestrpljenjem očekujemo novi RAF IT day!

5279-xa-raf-it-days-xa-drugi-dan