RAF IT days – трећи дан

На Рачунарском факултету у Београду и данас је било радно. Трећи дан семинара RAF IT days био је испуњен занимљивим програмом. Почели смо предавањима, а завршили посетом музеју Николе Тесле.

DSCF9881

Данашња предавања отпочели смо темом Употреба DNK за чување података. Сарадник у настави Рачунарског факултета у Београду, Милан Томић објасно нам је зашто и како се користи DNK за чување података, како можемо да читамо DNK и како да направимо синтетички DNK. Слушали смо о употреби DNK у медицини и питали се шта би се десило када би неко могао да мења наш DNK?

RAF 9810

Следеће предавање које је одржао професор Рачунарског факултета у Београду, Душан Вујошевић било је о Рачунарству у доба стартапа. Сазнали смо како изгледа оснивање фирме, шта је пивотирање и хаковање раста, ко су пословни анђели и која је њихова улога. Шта је ризични капитал у стартапу, због чега велики број стартапа неће заживети и зашто стартапови морају да узимају инвестиције. Задовољни информацијама, које би у будућности могле да помогну ако неко размишља да своју идеју развије и покрене сопствену фирму, отишли смо на паузу.

DSCF9899RAF 9793

DSCF9903

Након кратког предаха наставили смо у истом ритму. Миљана Јовановић, сарадник у настави, испричала нам је све о сигналима. Добили смо одговор на питање шта су сигнали, видели смо како се деле.

Добили смо објашњење зашто су значајни дигитални сигнали, како се дигитални сигнали конвертују у аналогне и обрнуто и шта су предности дигиталних сигнала у односу на аналогне. Видели смо како изгледају синусоидални сигнали и који је значај спектра сигнала. Имали смо још пуно питања које смо оставили за неко наредно дружење јер смо морали да кренемо ка музеју Николе Тесле.

RAF 9934RAF 9911

Још један RAF IT Day завршили смо богатији за пуно нових IT знања и за једну незаборавну туру кроз живот и научни рад Николе Тесле, једног од најбрилијантнијих умова којег је свет упознао.

RAF 9857

5280-xa-raf-it-days-xa-treci-dan