RAF IT days – treći dan

Na Računarskom fakultetu u Beogradu i danas je bilo radno. Treći dan seminara RAF IT days bio je ispunjen zanimljivim programom. Počeli smo predavanjima, a završili posetom muzeju Nikole Tesle.

DSCF9881

Današnja predavanja otpočeli smo temom Upotreba DNK za čuvanje podataka. Saradnik u nastavi Računarskog fakulteta u Beogradu, Milan Tomić objasno nam je zašto i kako se koristi DNK za čuvanje podataka, kako možemo da čitamo DNK i kako da napravimo sintetički DNK. Slušali smo o upotrebi DNK u medicini i pitali se šta bi se desilo kada bi neko mogao da menja naš DNK?

RAF 9810

Sledeće predavanje koje je održao profesor Računarskog fakulteta u Beogradu, Dušan Vujošević bilo je o Računarstvu u doba startapa. Saznali smo kako izgleda osnivanje firme, šta je pivotiranje i hakovanje rasta, ko su poslovni anđeli i koja je njihova uloga. Šta je rizični kapital u startapu, zbog čega veliki broj startapa neće zaživeti i zašto startapovi moraju da uzimaju investicije. Zadovoljni informacijama, koje bi u budućnosti mogle da pomognu ako neko razmišlja da svoju ideju razvije i pokrene sopstvenu firmu, otišli smo na pauzu.

DSCF9899RAF 9793

DSCF9903

Nakon kratkog predaha nastavili smo u istom ritmu. Miljana Jovanović, saradnik u nastavi, ispričala nam je sve o signalima. Dobili smo odgovor na pitanje šta su signali, videli smo kako se dele.

Dobili smo objašnjenje zašto su značajni digitalni signali, kako se digitalni signali konvertuju u analogne i obrnuto i šta su prednosti digitalnih signala u odnosu na analogne. Videli smo kako izgledaju sinusoidalni signali i koji je značaj spektra signala. Imali smo još puno pitanja koje smo ostavili za neko naredno druženje jer smo morali da krenemo ka muzeju Nikole Tesle.

RAF 9934RAF 9911

Još jedan RAF IT Day završili smo bogatiji za puno novih IT znanja i za jednu nezaboravnu turu kroz život i naučni rad Nikole Tesle, jednog od najbrilijantnijih umova kojeg je svet upoznao.

RAF 9857

5280-xa-raf-it-days-xa-treci-dan