Marija Stepanović odbranila je master rad na temu „Uporedna analiza različitih načina integracije klijentske i serverske strane aplikacije razvijene u skript jezicima“

Studentkinja Marija Stepanović je u sredu, 20. oktobra 2021. godine odbranila svoj master rad na temu Uporedna analiza različitih načina integracije klijentske i serverske strane aplikacije razvijene u skript jezicima pred mentorom dr Bojanom Dimić Surla i dr Dušanom Vujoševićem i dr Milošem Radenkovićem, članovima komisije.

U rezimeu svog rada Marija je istakla: 

U ovom radu razmatraju se različite tehnike razvoja klijentske strane veb aplikacije i njeno povezivanje sa serverskom stranom razvijenom u programskom jeziku Python korišćenjem Django frejmvorka. Osnovnim funkcionalnostima serverske strane može se pristupiti preko REST poziva. Rađeno je pet različitih tehnika razvoja klijentske strane aplikacije, izvorni JavaScript, tri različita veb frejmvorka, to su JQuery, Angular i React i Django templejti. Sve tehnike razvoja klijentske strane osim Django templejta komuniciraju sa serverskom stranom preko REST poziva. Cilj je bio da se uporede različite tehnike integracije sa serverskom stranom, da se prikažu njihove prednosti i nedostaci. Analizirana je kompleksnost određenog jezika ili frejmvorka, čitljivost koda, sigurnost, podržanost od strane zajednice. Analiza će se raditi na primeru razvoja veb aplikacije za rentiranje motornih vozila.

Poseban deo rada posvećen je problemu implementacije sigurnosti u veb aplikacijama. Objašnjena je upotreba JWT tokena u veb aplikaciji. U našem projektu je prikazana i njegov značaj u bezbednosti REST komunikacije. Prednost pristupa u kom je klijentska strana implementirana u nekom drugom jeziku a serverska strana kao u prikayanom projektu u Djangu, jeste što svaka izmena klijentske ili serverske strane ne zahteva previše izmena u kodu na serverskoj ili klijentskoj strani. Ako su klijentska i serverska stana napisanje u Django-u, postoji jača povezanost između klijentske i serverske tehnologije i nije tako jednostavno izvršiti izmene u implementaciji na jednoj strani bez uticaja na drugu. Takođe, nije moguće nezavisno zameniti tehnologiju na jednoj strani bez promene implementacije cele aplikacije. – zaključila je Marija.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6501-marija-stepanovic-odbranila-je-master-rad-na-temu