Прва награда на Роструму композирора у рукама професорке Иване Огњановић

Ивана Огњановић, ванредни професор на катедри за Мултимедијални дизајн на Рачунарском факултету, недавно је награђена на 67. Интернационалном Роструму композитора. На музичкој манифестацији Рострум који је први пут у историји одржан у Београду, дело за оркестар и електронику врсне уметнице под називом Lonesome Skyscraper награђено је првом наградом.

Овогодишњи Рострум је одржан у Студију 6 Радио Београда. Остајући веран свом циљу промовисања савремене музике кроз радијску платформу, Рострум је и ове године показао да је најважнија манифестација и прилика за размену музичких професионалаца – радијских продуцената и уредника – у овој области.
У 2021. години Рострум је окупио представнике 21 националне радио станице са четири континента, који су представили 37 дела насталих у протеклих пет година. Међу њима је било чак 17 која су начинили ствараоци млађи од 30 година, сведочећи о виталности савремене музике у свету.
Дело Lonesome Skyscraper је у генералној категорији добило највише гласова присутних делегата. Ова композиција инспирисана је судбином облакодера у мађарском Печују, који је због непоправљиве грешке самој конструкцији коначно сравњен са земљом 2016. године. Ово је дуго времена била највиша напуштена зграда у Европи. Временом у горње спратове се населило јато голубова, тако да су звуци које су они производили зграду чинили још језивијом.
Како бих приказала унутрашњу атмосферу руинираног облакодера, у току компоновања користила сам различите технике процесовања семплова и инсистирала сам на релативно статичном музичком материјалу у оркестру, који је обликован минималним музичким средствима. – о свом победничком делу рекла је ауторка.
Композицију Иване Огњановић извео је симфонијски оркестар Радио телевизије Србије у оквиру циклуса Премијере.
Ово је заиста изузетан успех зато што је последњих година Srbija имала јако добре представнике, они су улазили у категорију препоручених радова, али први пут у историји овог такмичења од 1955. године да је једно наше дело победило. Композиција Lonesome Skyscraper Иване Огњановић проглашена је уверљиво најбољом – она је, да се тако изразим, била три копља изнад другопласираног дела. Посебно нам је драго што је ово управо било извођење нашег ансамбла, нашег симфонијског оркестра, и желим да укажем на то колико је заправо значајан овај циклус Премијере, јер се у њему представљају дела домаћих аутора свих генерација. – изјавила је Ивана Неимаревић, уредница музичке редакције Трећег програма радио Beogradа.
Ивана Огњановић ће као добитник Рострумове награде, захављући подршци Радио Антене 2 из Лисабона, добити поруџбину за ново дело камерне музике које ће бити изведено и снимљено у Португалу у наредним месецима.

6508-prva-nagrada-na-rostrumu-kompozirora-u-rukama-profesorke-ivane-ognjanovic