Prva nagrada na Rostrumu kompozirora u rukama profesorke Ivane Ognjanović

Ivana Ognjanović, vanredni profesor na katedri za Multimedijalni dizajn na Računarskom fakultetu, nedavno je nagrađena na 67. Internacionalnom Rostrumu kompozitora. Na muzičkoj manifestaciji Rostrum koji je prvi put u istoriji održan u Beogradu, delo za orkestar i elektroniku vrsne umetnice pod nazivom Lonesome Skyscraper nagrađeno je prvom nagradom.

Ovogodišnji Rostrum je održan u Studiju 6 Radio Beograda. Ostajući veran svom cilju promovisanja savremene muzike kroz radijsku platformu, Rostrum je i ove godine pokazao da je najvažnija manifestacija i prilika za razmenu muzičkih profesionalaca – radijskih producenata i urednika – u ovoj oblasti.
U 2021. godini Rostrum je okupio predstavnike 21 nacionalne radio stanice sa četiri kontinenta, koji su predstavili 37 dela nastalih u proteklih pet godina. Među njima je bilo čak 17 koja su načinili stvaraoci mlađi od 30 godina, svedočeći o vitalnosti savremene muzike u svetu.
Delo Lonesome Skyscraper je u generalnoj kategoriji dobilo najviše glasova prisutnih delegata. Ova kompozicija inspirisana je sudbinom oblakodera u mađarskom Pečuju, koji je zbog nepopravljive greške samoj konstrukciji konačno sravnjen sa zemljom 2016. godine. Ovo je dugo vremena bila najviša napuštena zgrada u Evropi. Vremenom u gornje spratove se naselilo jato golubova, tako da su zvuci koje su oni proizvodili zgradu činili još jezivijom.
Kako bih prikazala unutrašnju atmosferu ruiniranog oblakodera, u toku komponovanja koristila sam različite tehnike procesovanja semplova i insistirala sam na relativno statičnom muzičkom materijalu u orkestru, koji je oblikovan minimalnim muzičkim sredstvima. – o svom pobedničkom delu rekla je autorka.
Kompoziciju Ivane Ognjanović izveo je simfonijski orkestar Radio televizije Srbije u okviru ciklusa Premijere.
Ovo je zaista izuzetan uspeh zato što je poslednjih godina Srbija imala jako dobre predstavnike, oni su ulazili u kategoriju preporučenih radova, ali prvi put u istoriji ovog takmičenja od 1955. godine da je jedno naše delo pobedilo. Kompozicija Lonesome Skyscraper Ivane Ognjanović proglašena je uverljivo najboljom – ona je, da se tako izrazim, bila tri koplja iznad drugoplasiranog dela. Posebno nam je drago što je ovo upravo bilo izvođenje našeg ansambla, našeg simfonijskog orkestra, i želim da ukažem na to koliko je zapravo značajan ovaj ciklus Premijere, jer se u njemu predstavljaju dela domaćih autora svih generacija. – izjavila je Ivana Neimarević, urednica muzičke redakcije Trećeg programa radio Beograda.
Ivana Ognjanović će kao dobitnik Rostrumove nagrade, zahavljući podršci Radio Antene 2 iz Lisabona, dobiti porudžbinu za novo delo kamerne muzike koje će biti izvedeno i snimljeno u Portugalu u narednim mesecima.

6508-prva-nagrada-na-rostrumu-kompozirora-u-rukama-profesorke-ivane-ognjanovic