Гостујуће предавање „Анализа утицаја твитова на формирање цена криптовалута“ др Мијата Кустудића на РАФ-у

Др Мијат Кустудић одржао је гостујуће предавање под називом „Анализа утицаја твитова на формирање цена криптовалута“ на Рачунарском факултету и онлајн у уторак, 13. децембра. Мијат је на овој теми докторирао на престижном Shenzhen Универзитету у Кини.

Мотив за анализу која је представљена на овом предавању јесте чињеница су у данашње време информације од кључног значаја за тржиште, а ово је посебно изражено на тржишту криптовалута. Додатан замајац овом утицају дају децентрализованост и психологија крипто инвеститора. Из овог разлога је занимљиво и потенцијално профитабилно посматрати како твитови утичу на формирање цене криптовалута. Ова студија користи NLP приступ (идентификацијом тема, кључних речи и сентимента) на минутном нивоу што даје дубок увид у психологију и брзину реакције тржишта на нове информације.

У истраживању су анализиране две врсте твитова. Прва врста припада Доналду Трампу и Илону Маску који немају директне везе са криптовалутама и анализира се њихов индиректан утицај на цене неколико криптовалута. Други тип су твитови официјелних твитер налога криптовалута Dogecoin, Ethereum, Shibtoken, Sushiswap, Cardano, Monero и анализира се утицај поменутих налога на сопствену вредност. Поред вредносне анализе фокус је и на твитер мрежи која преноси информације. Циљ је идентификовати услове за повећавање ефикасности тржишта. Налази ове студије се могу користити за креирање нове генерације традинг алгоритама.

Мијат Кустудић је докторирао економију на Shenzhen Универзитету, Кина. Његов истраживачки рад је фокусиран на примену различитих типова вештачке интелигенције у моделовању, економској информатици и менаџменту. Вишеструко је награђиван од стране Универзитета, као и Guangdong провинције, а са својим тимом је освојио неколико медаља на такмичењима из иновација. Два пројекта на којима је учествовао су ушли на листу од Топ 100 UNESCO IRCAI пројеката који користе вештачку интелигенцију за подршку остваривању 17 циљева одрживог развоја Уједињених нација. Његови научни радови су објављени у престижним научним часописима.