Gostujuće predavanje „Analiza uticaja tvitova na formiranje cena kriptovaluta“ dr Mijata Kustudića na RAF-u

Dr Mijat Kustudić održao je gostujuće predavanje pod nazivom „Analiza uticaja tvitova na formiranje cena kriptovaluta“ na Računarskom fakultetu i onlajn u utorak, 13. decembra. Mijat je na ovoj temi doktorirao na prestižnom Shenzhen Univerzitetu u Kini.

Motiv za analizu koja je predstavljena na ovom predavanju jeste činjenica su u današnje vreme informacije od ključnog značaja za tržište, a ovo je posebno izraženo na tržištu kriptovaluta. Dodatan zamajac ovom uticaju daju decentralizovanost i psihologija kripto investitora. Iz ovog razloga je zanimljivo i potencijalno profitabilno posmatrati kako tvitovi utiču na formiranje cene kriptovaluta. Ova studija koristi NLP pristup (identifikacijom tema, ključnih reči i sentimenta) na minutnom nivou što daje dubok uvid u psihologiju i brzinu reakcije tržišta na nove informacije.

U istraživanju su analizirane dve vrste tvitova. Prva vrsta pripada Donaldu Trampu i Ilonu Masku koji nemaju direktne veze sa kriptovalutama i analizira se njihov indirektan uticaj na cene nekoliko kriptovaluta. Drugi tip su tvitovi oficijelnih tviter naloga kriptovaluta Dogecoin, Ethereum, Shibtoken, Sushiswap, Cardano, Monero i analizira se uticaj pomenutih naloga na sopstvenu vrednost. Pored vrednosne analize fokus je i na tviter mreži koja prenosi informacije. Cilj je identifikovati uslove za povećavanje efikasnosti tržišta. Nalazi ove studije se mogu koristiti za kreiranje nove generacije trading algoritama.

Mijat Kustudić je doktorirao ekonomiju na Shenzhen Univerzitetu, Kina. Njegov istraživački rad je fokusiran na primenu različitih tipova veštačke inteligencije u modelovanju, ekonomskoj informatici i menadžmentu. Višestruko je nagrađivan od strane Univerziteta, kao i Guangdong provincije, a sa svojim timom je osvojio nekoliko medalja na takmičenjima iz inovacija. Dva projekta na kojima je učestvovao su ušli na listu od Top 100 UNESCO IRCAI projekata koji koriste veštačku inteligenciju za podršku ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Njegovi naučni radovi su objavljeni u prestižnim naučnim časopisima.