Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

Филм “Кристина” настао је у продукцији Резона, режију потписује Никола Спасић, сценарио Миланка Гвоић, директор фотографије је Игор Лазић, а главна улога је поверена Кристини Милосављевић која у филму игра саму себе. Синопсис нам открива да је у питању филм о трансродној секс радници Кристини која живи са мачкама и скупља антиквитете. Кристина је посвећена духовности, а њен живот је добро испланиран и предвидљив све до случајног сусрета са Марком. У том тренутку рађа се платонска љубав између ово двоје људи чији случајни сусрети тек предстоје. Жири, који су чинили професионалци различитих провинијенција једногласно је одлучио да је „Кристина” најбољи филм у слекцији првих филмова. Ова престижна награде помоћи ће српском филму “Кристина” да дође до што већег броја публике широм света.

Ми смо, заправо, аплицирали на FIDLab са rough cut-ом филма, али смо после извесног времена добили email од FID-а у ком нас питају ли могу да покажу филм селекционом комитету јер сматрају да је спреман за фестивал. Од тренутка када су нам јавили да смо селектовани до премијере имали смо свега месец дана да урадимо пост продукцију, тако да је пристанак да учествујемо на фестивалу био помало ризичан. Успели смо захваљујући сарадницима и веома смо задовољни урађеним послом. Публика у Марсеју је одлично реаговала на филм. Било је много занимљивих питања на Q&A који су организовани после све три пријекције. Дешавало се да после пројекције нико од публике не напусти салу него су остајали до краја разговора који су трајали и дупло дуже од предвиђених термина. Подједнако, колико и реакција публике, радује ме то што је жири, који су чинили професионалци различитих провинијенција једногласно одлучио да је Кристина најбољи филм у слекцији првих филмова и сигуран сам да ће му награда помоћи да дође до што већег броја публике широм света, а то је ипак најважније, изјавио је Никола Спасић.

Филм је урађен у докуфикцијском руху, који је и тема доктората Николе Спасића. Премијера у Србији се очекује крајем ове године.

1 thought on “Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина””

Comments are closed.