Grand prix na festivalu FID Marseille za srpski film “Kristina”

Srpski dugometražni film “Kristina” reditelja i docenta na katedri za dizajn Računarskog Fakulteta Nikole Spasića osvojio je Grand prix na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseju – FIDMarseille u kategoriji Prvi film (First Film Award). Ovaj cenjeni evropski festival autorskog filma posvećen je promociji novih filmskih izraza, a ove godine su se filmovi iz celog sveta takmičili u 5 različitih kategorija, i tom prilikom su imali svoje svetske premijere.

Film “Kristina” nastao je u produkciji Rezona, režiju potpisuje Nikola Spasić, scenario Milanka Gvoić, direktor fotografije je Igor Lazić, a glavna uloga je poverena Kristini Milosavljević koja u filmu igra samu sebe. Sinopsis nam otkriva da je u pitanju film o transrodnoj seks radnici Kristini koja živi sa mačkama i skuplja antikvitete. Kristina je posvećena duhovnosti, a njen život je dobro isplaniran i predvidljiv sve do slučajnog susreta sa Markom. U tom trenutku rađa se platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. Žiri, koji su činili profesionalci različitih provinijencija jednoglasno je odlučio da je „Kristina” najbolji film u slekciji prvih filmova. Ova prestižna nagrade pomoći će srpskom filmu “Kristina” da dođe do što većeg broja publike širom sveta.

Mi smo, zapravo, aplicirali na FIDLab sa rough cut-om filma, ali smo posle izvesnog vremena dobili email od FID-a u kom nas pitaju li mogu da pokažu film selekcionom komitetu jer smatraju da je spreman za festival. Od trenutka kada su nam javili da smo selektovani do premijere imali smo svega mesec dana da uradimo post produkciju, tako da je pristanak da učestvujemo na festivalu bio pomalo rizičan. Uspeli smo zahvaljujući saradnicima i veoma smo zadovoljni urađenim poslom. Publika u Marseju je odlično reagovala na film. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja na Q&A koji su organizovani posle sve tri prijekcije. Dešavalo se da posle projekcije niko od publike ne napusti salu nego su ostajali do kraja razgovora koji su trajali i duplo duže od predviđenih termina. Podjednako, koliko i reakcija publike, raduje me to što je žiri, koji su činili profesionalci različitih provinijencija jednoglasno odlučio da je Kristina najbolji film u slekciji prvih filmova i siguran sam da će mu nagrada pomoći da dođe do što većeg broja publike širom sveta, a to je ipak najvažnije, izjavio je Nikola Spasić.

Film je urađen u dokufikcijskom ruhu, koji je i tema doktorata Nikole Spasića. Premijera u Srbiji se očekuje krajem ove godine.

1 thought on “Grand prix na festivalu FID Marseille za srpski film “Kristina””

Comments are closed.