Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

За извођење наставе и вежби на предмету Интерфејс мозак-рачунар неопходна је одређена опрема, лабораторија и услови рада, а с обизиром на то да је код нас ова област још увек страна, Рачунарски факултет је преузео на себе улогу покретача. РАФ је основао јединствену лабораторију FabLab, прву те врсте у Србији, која ће се користи на овом предмету и обезбедио одређену опрему. Инцијатива РАФ-а не би била могућа да компанија mBrainTrain није препознала и подржала визију коју Факултет има, пре свега др Јелена Младеновић која је докторирала на теми Интерфејс мозак-рачунар и желела своја знања да пренесе нашим студентима. mBrainTrain, водећи се својим сталним мотивом, а то је подршка развоју науке, донирала је опрему која ће се користити на настави на новом предмету. Пакет донације обухвата Smarting MOBI EEG систем за снимање можданих сигнала са EEG капом и EEG слушалицама, укључујући софтвер за снимање сигнала на телефону и рачунару, као и Android уређај за снимање можданих сигнала, али и потрошну робу.

mBrainTrain је иновативна технолошка компанија из Србије која је од свог оснивања 2012. године фокусирана на развој мобилних, носивих уређаја који мере мождану активност помоћу електроенцефалографије (EEG). Као група ентузијаста и светски признатих стручњака, настоји да пренесе нове идеје из лабораторије у свакодневни свет, повећа извоз домаћих производа и учини их доступним широј популацији показујући да је будућност већ стигла. Данас су њихови производи, предвођени SMARTING мобилним EEG системима, најчешћи избор пионира у области науке и присутни су на најпрестижнијим универзитетима, компанијама и лабараторијама у преко 40 земаља, на 5 континената, што је допринело настанку великог броја нових научних радова. mBrainTrain је први у свету лансирао професионални мобилни EEG уређај и 10 година предводи иновације у области неуронауке и технике. Њихова мисија се и даље наставља док настоје да истраживање мозга буде омогућено уз ненаметљиву, неприменту технологију која ће се на крају уклопити у свакодневни живот.

Др Јелена Младеновић је изразила велику захвалност mBrainTrain-у, а нарочито Ани Јолић и Милици Ђурђевић, представницама компаније.

Захваљујући великодушним спонзорством опреме mBrainTrain компаније у вредности од неколико хиљада евра, предмет Интерфејс мозак-рачунар је уопште могућ и студенти РАФ-а ће моћи да мере нервне сигнале мозга и тиме да оспособе систем где се управља уређајима само мишљу. Веома ценим њихово поверење у мене. Даћу све од себе да оспособим студенте РАФ-а да користе и разумеју овај систем, као и да правим туторијале са њиховом опремом за интернационално друштво ентузијаста неуротехнологија, тзв. NeuroTechX. Ја сам основала поглавље NeuroTechX Beograd како бих омогућила нашим студентима лак приступ за усавршавање, као и запослење у иностранству из ових области, ако они то желе. Нажалост, ова област је још увек мало позната у Србији, те сам имала додатни мотив за покретање NeuroTechX Beograd.

Рачунарски факултет је изузетно поносан што је постао место које окупља стручњаке и ентузијасте заинтересоване за област рачунарства и неуронауке, као и неуротехнологија. Са надом да ће се РАФ-овци додатно заинтересовати и бити зачетници ове области у Србији, као и да ће се остварити замисли Јелене Младеновић у вези са тим, РАФ настоји да подржи наредне кораке и подухвате у будућности.

6632-kompanija-xa-mbraintrain-xa-donacijom-opreme-podrzala-novi-predmet-interfejs-mozak-racunar-na-raf-u