Kompanija mBrainTrain donacijom opreme podržala novi predmet Interfejs mozak-računar na RAF-u

Domaća kompanija mBrainTrain dala je podršku izvođenju novog predmeta na RAF-u doniranjem opreme za merenje moždane aktivnosti koja je neophodna za rad studenata. Studenti Računarskih naukaRačunarskog inženjerstva i Multimedijalnog dizajna u narednom semestru imaju priliku da odaberu novi izborni predmet Interfejs mozak-računar. Ovim predmetom dr Jelena Mladenović, koja će držati nastavu, uvodi jednu sasvim novu oblast čiji je začetak u našoj zemlji upravo na Računarskom fakultetu. Interfejs mozak-računar predstavlja spoj računarstva i neuronauke koji je u svetu uveliko aktuelan u nauci, dok će na ovaj način početi akademsko bavljenje njime u Srbiji. Ova oblast je veoma privlačna i zanimljiva kako studentima Računarskih nauka i Računarskog inženjerstva, tako i studentima Multimedijalnog dizajna. Na ovaj način se postiže interdisciplinarnost koja u studijskim programima neretko izostaje, a RAF uvidevši njenu važnost uvodi je kao primer koji će slediti u budućnosti.

Za izvođenje nastave i vežbi na predmetu Interfejs mozak-računar neophodna je određena oprema, laboratorija i uslovi rada, a s obizirom na to da je kod nas ova oblast još uvek strana, Računarski fakultet je preuzeo na sebe ulogu pokretača. RAF je osnovao jedinstvenu laboratoriju FabLab, prvu te vrste u Srbiji, koja će se koristi na ovom predmetu i obezbedio određenu opremu. Incijativa RAF-a ne bi bila moguća da kompanija mBrainTrain nije prepoznala i podržala viziju koju Fakultet ima, pre svega dr Jelena Mladenović koja je doktorirala na temi Interfejs mozak-računar i želela svoja znanja da prenese našim studentima. mBrainTrain, vodeći se svojim stalnim motivom, a to je podrška razvoju nauke, donirala je opremu koja će se koristiti na nastavi na novom predmetu. Paket donacije obuhvata Smarting MOBI EEG sistem za snimanje moždanih signala sa EEG kapom i EEG slušalicama, uključujući softver za snimanje signala na telefonu i računaru, kao i Android uređaj za snimanje moždanih signala, ali i potrošnu robu.

mBrainTrain je inovativna tehnološka kompanija iz Srbije koja je od svog osnivanja 2012. godine fokusirana na razvoj mobilnih, nosivih uređaja koji mere moždanu aktivnost pomoću elektroencefalografije (EEG). Kao grupa entuzijasta i svetski priznatih stručnjaka, nastoji da prenese nove ideje iz laboratorije u svakodnevni svet, poveća izvoz domaćih proizvoda i učini ih dostupnim široj populaciji pokazujući da je budućnost već stigla. Danas su njihovi proizvodi, predvođeni SMARTING mobilnim EEG sistemima, najčešći izbor pionira u oblasti nauke i prisutni su na najprestižnijim univerzitetima, kompanijama i labaratorijama u preko 40 zemalja, na 5 kontinenata, što je doprinelo nastanku velikog broja novih naučnih radova. mBrainTrain je prvi u svetu lansirao profesionalni mobilni EEG uređaj i 10 godina predvodi inovacije u oblasti neuronauke i tehnike. Njihova misija se i dalje nastavlja dok nastoje da istraživanje mozga bude omogućeno uz nenametljivu, neprimentu tehnologiju koja će se na kraju uklopiti u svakodnevni život.

Dr Jelena Mladenović je izrazila veliku zahvalnost mBrainTrain-u, a naročito Ani Jolić i Milici Đurđević, predstavnicama kompanije.

Zahvaljujući velikodušnim sponzorstvom opreme mBrainTrain kompanije u vrednosti od nekoliko hiljada evra, predmet Interfejs mozak-računar je uopšte moguć i studenti RAF-a će moći da mere nervne signale mozga i time da osposobe sistem gde se upravlja uređajima samo mišlju. Veoma cenim njihovo poverenje u mene. Daću sve od sebe da osposobim studente RAF-a da koriste i razumeju ovaj sistem, kao i da pravim tutorijale sa njihovom opremom za internacionalno društvo entuzijasta neurotehnologija, tzv. NeuroTechX. Ja sam osnovala poglavlje NeuroTechX Beograd kako bih omogućila našim studentima lak pristup za usavršavanje, kao i zaposlenje u inostranstvu iz ovih oblasti, ako oni to žele. Nažalost, ova oblast je još uvek malo poznata u Srbiji, te sam imala dodatni motiv za pokretanje NeuroTechX Beograd.

Računarski fakultet je izuzetno ponosan što je postao mesto koje okuplja stručnjake i entuzijaste zainteresovane za oblast računarstva i neuronauke, kao i neurotehnologija. Sa nadom da će se RAF-ovci dodatno zainteresovati i biti začetnici ove oblasti u Srbiji, kao i da će se ostvariti zamisli Jelene Mladenović u vezi sa tim, RAF nastoji da podrži naredne korake i poduhvate u budućnosti.

6632-kompanija-xa-mbraintrain-xa-donacijom-opreme-podrzala-novi-predmet-interfejs-mozak-racunar-na-raf-u