MVP Workshop одржао гостујуће предавање на РАФ-у

Компанија MVP Workshop гостовала је у четвртак, 30. априла на предмету Функционално програмирање са темом Haskell у пракси. Предавање Функционално програмирање на blockchain плафторми одржали су на Рачунарском факултету и онлајн софтверски инжењери MVP Workshopa Жарко Јевтић и Александар Калиманчевић

На предавању је било речи о томе зашто је Cardano изабрао Haskell, други сегмент је био увод у Cardano blockchain и програмирање у Plutusu, а потом пример Cardano Smart Contracta. Предавачи су показали које су предности рада у чисто функционалном програмском језику – Haskellu. Говорили су зашто су аутори једне од најпознатијих платформи за blockchain, Cardano, изабрали баш овај језик за имплементацију.

Предавање MVP Workshopa је само један од видова сарадње коју Рачунарски факултет успешно стварује са овом компанијом. Уједно, ово је сјајан пример тенденције РАФ-а да се додатно повеже са индустријом и студентима пружи могућност да стекну практично знање које могу кроз пројекте на факултету да примене у окружењу компаније.

Изборни предмет Функционално програмирање је јединствен академски курс на ком се изучавају фундаменти и напреднији концепти ове посебно занимљиве и све актуелније парадигме програмирања коју данас подржавају скоро сви модерни програмски језици. На овом предмету се обрађује и програмски језик Хаскелл који је био тема гостујућег предавања.