MVP Workshop održao gostujuće predavanje na RAF-u

Kompanija MVP Workshop gostovala je u četvrtak, 30. aprila na predmetu Funkcionalno programiranje sa temom Haskell u praksi. Predavanje Funkcionalno programiranje na blockchain plaftormi održali su na Računarskom fakultetu i onlajn softverski inženjeri MVP Workshopa Žarko Jevtić i Aleksandar Kalimančević

Na predavanju je bilo reči o tome zašto je Cardano izabrao Haskell, drugi segment je bio uvod u Cardano blockchain i programiranje u Plutusu, a potom primer Cardano Smart Contracta. Predavači su pokazali koje su prednosti rada u čisto funkcionalnom programskom jeziku – Haskellu. Govorili su zašto su autori jedne od najpoznatijih platformi za blockchain, Cardano, izabrali baš ovaj jezik za implementaciju.

Predavanje MVP Workshopa je samo jedan od vidova saradnje koju Računarski fakultet uspešno stvaruje sa ovom kompanijom. Ujedno, ovo je sjajan primer tendencije RAF-a da se dodatno poveže sa industrijom i studentima pruži mogućnost da steknu praktično znanje koje mogu kroz projekte na fakultetu da primene u okruženju kompanije.

Izborni predmet Funkcionalno programiranje je jedinstven akademski kurs na kom se izučavaju fundamenti i napredniji koncepti ove posebno zanimljive i sve aktuelnije paradigme programiranja koju danas podržavaju skoro svi moderni programski jezici. Na ovom predmetu se obrađuje i programski jezik Haskell koji je bio tema gostujućeg predavanja.