Студент Владимир Цветковић одбранио је дипломски рад на тему „Трендови имплементације технологије рачунарства у облаку“

Студент Рачунарског факултета Владимир Цветковић је у среду, 5. октобра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Трендови имплементације технологије рачунарства у облаку пред комисијом коју су чинили ментор др Мирјана Радивојевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Владимир је истакао следеће:

Рачунарство у облаку (енг. Cloud computing) један је од водећих трендова у индустрији информационих технологија (IT). Интензивни развој мобилних система, повећање броја корисника на Интернету, раст броја пословних податак, само су неки од кључних разлога појаве и развоја технологије рачунарства у облаку. Стотине милиона корисника широм света користе услуге које су базиране на облаку – Facebook, Gmail и Twitter су неке од најпознатијих. Дивови у свету IT-а, Google, Microsoft и Amazon данас нуде комплетна решења за пословање у облаку али и услуге за индивидуалне кориснике рачунара, таблета и паметних телефона као што су: развој апликација и друге услуге, анализа података и креирање модела или образаца предвиђања у пословању, развој софтвера и администрација, складиштење података, бацкуп и опоравак, дељење видео записа, фотографија и звука, сајт хостинг услуге.

Рачунарство у облаку је постало значајан технолошки тренд и већ је преобликовало IT сектор и његово тржиште. Са технологијом облака корисници преко својих бројних уређаја, као што су мобилни телефони, таблети, преносни и стони рачунари, приступају путем интернета разноврсним програмима и апликацијама, које им као услугу пружају провајдери сервиса у облаку.

Облак је постао нови покретач испоруке услуга као што је складиштење података на захтев корисника. Уместо да буде само нова технологија, облак је постао нови пословни модел “умотан” у нове технологије као што је виртуализација сервера, која користи предности економичности процеса скалирања ради смањења трошкова пословања коришћењем IT ресурса.

Циљ овог рада био је да прикаже сав значај преласка са традиционалног начина складиштења на савремени начин складиштења података у облаку, прикаже његове могућности, као и да на примеру студија случаја представи његову примену у различитим привредним гранама. Спроведено истраживање показало је велике предности складиштења података у облаку у односу на традиционалне начине, пре свега у количини података која се може чувати, доступности и брзини претраге, преузимању складиштених података на више уређаја истовремено, доступности података без обзира на коришћени оперативни систем као и сугорност сачуваних података. У раду анализиране студије случаја показале су да се складиштење података у облаку може применити у различитим привредним делатностима као што су телекомуникације, трговина, хемијска индустрија и др. у циљу ефикаснијег управљања пословним апликацијама, њиховој бољој конкурентности на тржишту. Приказани су и позитивни примери усвајања модела складиштење података у облаку у компанијама у Републици Србији. – закључио је Владимир.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.