Tim RAF-a osvojio srebrnu medalju na ICPC regionalnom takmičenju u programiranju jugoistočne Evrope – SEERC

Tim Računarskog fakulteta GII Klub, koji čine Aleksa Milisavljević i Pavle Martinović, članovi sjajnog tima RAF Penguins, kao i Mladen Puzić, uz trenera Dušana Zdravkovića, zauzeo je četvrto mesto i osvojio srebrnu medalju na ICPC regionalnom takmičenju u programiranju jugoistične Evrope – SEERC. Na takmičenju, koje su onlajn organizovali Politehnica University of Bucharest (Rumunija) i Vinnytsia National Technical University (Ukrajina), učestvovalo 120 timova sa 57 univerziteta iz 7 zemalja – Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Ukrajine, Srbije i Turske. Tim RAF-a je ostvario izuzetan uspeh i jedini je tim iz Srbije koji je osvojio medalju.

Nakon ovog takmičenja sledi svetsko finali na koje se plasira određen broj timova iz Evrope. Tim GII Klub čeka odluku o kvalifikaciji u finale. Svi članovi nagrađenog tima RAF-a su studenti Računarskih nauka – Mladen je student druge godine, Pavle treće, a Aleksa četvrte godine. Aleksa je u ime tima podelio utiske sa takmičenja, govorio o timskom radu, pripremama, zadacima i toku samog takmičenja, kao i o tome koliko im je znanje sa RAF-a značilo za SEERC. Istakao je da su učestvovali na SEERC-u prvenstveno zbog toga što uživaju u timskom rešavanju zadataka.

Nažalost, nismo imali dovoljno vremena da se pripremamo za ovo takmičenje. Pavle i ja smo saznali da možemo da učestvujemo svega par nedelja pre početka takmičenja. Pored toga, treći član našeg prethodnog tima, Aleksa Plavšić, nije mogao da učestvuje jer je prešao starosnu granicu. Stigli smo da odradimo par takmičenja sa Mladenom, ali nismo stigli da se uvežbamo kao tim. Uzevši to u obzir, rezultat koji smo ostvarili je dobar, međutim, više bismo voleli da smo imali dovoljno vremena da se bolje pripremimo kao tim.

Za razliku od standardnih ICPC takmičenja, na SEERC-u je bilo dozvoljeno da sva tri člana tima istovremeno koriste računare. Programski jezici SEERC-a su Java i C/C++, Python, dok je dostupan softver za razvoj bio: gcc, g++, Sun Java SDK, Emacs, Vim, manpages-dev, Java, Python Documentation, Eclipse, jEdit, CodeBlocks, GNU Make, Ant, Geany, Mozilla Firefox pretraživač.

Za ovakva takmičenja su najrelevantnija gradiva predmeta Algoritmi i strukture podataka i Dizajn i analiza algoritama. Zadaci se rešavaju tehnikama sličnim onim koje se uče na tim predmetima. Najveće razlike leže u tome što je na ovim takmičenjima neophodno brzo implementirati te algoritme, kao i to što dosta širi skup algoritama dolazi u obzir. Takmičenje traje 5h i ima 14 zadataka. Svaki zadatak zahteva da se reši neki problem sa zadatim ograničenjima. Kod koji takmičari implementiraju se proverava na unapred pripremljenim test primerima. Da bi takmičari dobili bodove za taj zadatak, neophodno je da kod da tačno rešenje na svim test primerima, da se ne izvršava duže od zadatog vremenskog ograničenja, kao i da ne zauzima više memorije od zadatog ograničenja. Da bi se rešio neki od zadataka uglavnom je neophodno primeniti neki od algoritama.