Студенти РАФ-а освојили прво место на Global Game Jam 2023

Студенти четврте године Рачунарских наука Емилија Стојановић и Младен Јовановић освојили су прво место на Global Game Jam на Универзитету Метрополитан у Нишу. Global Game Jam је једно од највећих светских такмичења у прављењу игрица, а одржава на преко 600 локација у преко 100 земаља широм света. Циљ догађаја је да окупи све љубитеље видео игара, са или без девелоперског искуства, како би гејминг заједница у Србији и свету наставила да расте. Екипа под називом Фаберже, коју је поред Емилије и Младена чинио и Милош Грозданић, победнила је у конкуренцији од 16 тимова средњошколаца и студената, углавном у саставу од по три члана.

Пред учесницима Global Game Jama био је задатак да у технологији по избору направе игрицу на задату тему у року од 48 сати. Овогодишења тема такмичења, коју су добили пред сам почетак, јесу Корени, односно Roots. Пред такмичарима је била могућност да сами тумаче тему како желе, али је било важно да имају оригиналну идеју и забавну игрицу, а пожељно је било да она буде довршена до краја, барем прототип.

Ми смо правили игрицу која се заснивала на top-down shooteru где је главни јунак Оловка – Ђоле која не може да изађе на крај са великим бројевима, па користи моћ кореновања да би успела у томе. Све је рађено од нуле, 2D и 3D слике/модели, код, дизајн нивоа, све осим звука који смо делом скинули са интернета (ипак понестајало је времена). Искуства су врло позитивна, било је интересантно и мотивишуће радити у просторији са доста других људи који раде на истом задатку и где се свако труди да што боље направи оно што је замислио. У паузама смо се дружили са другим такмичарима и са некима смо остали у контакту и након Game Jama. Цело искуство је и због мањка сна мало исцрпљујуће, али је свакако једно јако пријатно искуствно које бисмо радо поновили, поделио је своје утиске са такмичења Младен Јовановић.