Studenti RAF-a osvojili prvo mesto na Global Game Jam 2023

Studenti četvrte godine Računarskih nauka EmilijaStojanović i Mladen Jovanović osvojili su prvo mesto na Global Game Jam na Univerzitetu Metropolitan u Nišu. Global Game Jam je jedno od najvećih svetskih takmičenja u pravljenju igrica, a održava na preko 600 lokacija u preko 100 zemalja širom sveta. Cilj događaja je da okupi sve ljubitelje video igara, sa ili bez developerskog iskustva, kako bi gejming zajednica u Srbiji i svetu nastavila da raste. Ekipa pod nazivom Faberže, koju je pored Emilije i Mladena činio i Miloš Grozdanić, pobednila je u konkurenciji od 16 timova srednjoškolaca i studenata, uglavnom u sastavu od po tri člana.

Pred učesnicima Global Game Jama bio je zadatak da u tehnologiji po izboru naprave igricu na zadatu temu u roku od 48 sati. Ovogodišenja tema takmičenja, koju su dobili pred sam početak, jesu Koreni, odnosno Roots. Pred takmičarima je bila mogućnost da sami tumače temu kako žele, ali je bilo važno da imaju originalnu ideju i zabavnu igricu, a poželjno je bilo da ona bude dovršena do kraja, barem prototip.

Mi smo pravili igricu koja se zasnivala na top-down shooteru gde je glavni junak Olovka – Đole koja ne može da izađe na kraj sa velikim brojevima, pa koristi moć korenovanja da bi uspela u tome. Sve je rađeno od nule, 2D i 3D slike/modeli, kod, dizajn nivoa, sve osim zvuka koji smo delom skinuli sa interneta (ipak ponestajalo je vremena). Iskustva su vrlo pozitivna, bilo je interesantno i motivišuće raditi u prostoriji sa dosta drugih ljudi koji rade na istom zadatku i gde se svako trudi da što bolje napravi ono što je zamislio. U pauzama smo se družili sa drugim takmičarima i sa nekima smo ostali u kontaktu i nakon Game Jama. Celo iskustvo je i zbog manjka sna malo iscrpljujuće, ali je svakako jedno jako prijatno iskustvno koje bismo rado ponovili, podelio je svoje utiske sa takmičenja Mladen Jovanović.