Студенткиња Марија Муљајић одбранила је дипломски рад на тему „Испитивање првих реакција корисника на четбот на бази вештачке интелигенције ЧетЏиПиТи“

Студенткиња Рачунарског факултета Марија Муљајић је у петак, 24. марта 2023. године одбранила дипломски рад на тему Испитивање првих реакција корисника на четбот на бази вештачке интелигенције ЧетЏиПиТи пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Марија је истакала следеће:

Чет-ЏиПиТи је један од најпопуларнијих језичких модела који су тренирани за обраду природног језика. Чет-ЏиПиТи пердставља језички модел који је развила компанија OpenAI. Овај модел се темељи на дубоком учењу и способан је генерисати текстове у природном језику који су врло слични онима које би написао човек. Чет-ЏиПиТи има широку примену, а међу најзначајнијим је генерисање текста за четботове и виртуалне асистенте. Овај модел може бити користан за побољшање корисничког искуства на веб страницама и мобилним апликацијама. Такође се може користити за анализу текста, превођење и стварање нових текстова за различите сврхе.



Кроз рад је представљен Чет-ЏиПиТи и функционалности, такође је представљена и анкета које је спроведена, чији резултати представљају главни предмет истрживања.


Детаљном анализом резултата анкете дошли смо до закључка да Чет-ЏиПиТи, иако је поприлично познат популацији, може додатно да се промовише како би придобио још нових корисника. Истраживање овог сегмента би могло да се настави тако што би се детаљније испитали корисници, како би се одредила група корисника која је најмање упућена у новитете. Такође, анализирани су и подаци који говоре на који начин корисници највише сазнају за Чет-ЏиПиТи. У анализама на вишем нивоу, може се одредити којим корисницима треба изрекламирати произод на који начин. – закључила је Марија.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.