Доцент Никола Спасић освојио награду на Vilnius Film Festival у Литванији

На недавно завршеном 15. Meeting Point Vilnius, industry догађају који се одржао у склопу Vilnius Film Festivala – Kino Pavasaris у Литванији, доцент на катедри за дизајн Рачунарског факултета Никола Спасић освојио је престижну награду са својим новим пројектом „Partitas Mundi” – Презентацију пројекта на Marche du Film, industry програму Филмског Фестивала у Кану, а том приликом одабран је и за Producers Network, мрежу најистакнутијих светских продуцената.

Филмски Фестивал у Кану окупља између 30.000 и 40.000 посетилаца, док сам Marche du Film, најпрестижнији индустрy догађај на свету окупља око 15.000 посетилаца. Producers Network сваке године омогућава одабраним учесницима да присуствују ексклузивним догађајима затвореног типа у склопу Филмског Фестивала у Кану. Скаутовано је 10 продуцената у успону на индустрy догађајима широм света и они ће имати прилику да се на фестивалу у Кану прикључе овој мрежи и да се на тај начин повежу са старијим и искуснијим колегама у циљу потенцијалне сарадње на пројектима у настајању.

Никола Спасић је продуцент пројекта „Partitas Mundi”. Представљао је пројекат у Вилниусу, а продуцира га заједно са колегиницом Миланком Гвоић из продукцијске куће Резон из Новог Сада у копродукцији са Интеркултуралним Театром III/40. Пројекат у својству редитеља, сценаристе, сценографа, костимографа и композитора, потписује награђивани мултимедијални уметник др Зоран Таировић. Partitas Mundi је Зоранов први дугометражни играни филм. Зоран је на интернационалној сцени познат по свом краткометражном експерименталном филму „Little Red Riding Hood” који је приказан на фестивалима FIDMarseille и Visions du Reel, који је чувени редитељ David Lynch уврстио на листу 6 најчуднијих филмова које је икада видео. Зоран је аутор великог броја уметничких слика, перформанса, мјузикала, опера, инсталација и краткометражних филмова.