Docent Nikola Spasić osvojio nagradu na Vilnius Film Festival u Litvaniji

Na nedavno završenom 15. Meeting Point Vilnius, industry događaju koji se održao u sklopu Vilnius Film Festivala – Kino Pavasaris u Litvaniji, docent na katedri za dizajn Računarskog fakulteta Nikola Spasić osvojio je prestižnu nagradu sa svojim novim projektom „Partitas Mundi” – Prezentaciju projekta na Marche du Film, industry programu Filmskog Festivala u Kanu, a tom prilikom odabran je i za Producers Network, mrežu najistaknutijih svetskih producenata.

Filmski Festival u Kanu okuplja između 30.000 i 40.000 posetilaca, dok sam Marche du Film, najprestižniji industry događaj na svetu okuplja oko 15.000 posetilaca. Producers Network svake godine omogućava odabranim učesnicima da prisustvuju ekskluzivnim događajima zatvorenog tipa u sklopu Filmskog Festivala u Kanu. Skautovano je 10 producenata u usponu na industry događajima širom sveta i oni će imati priliku da se na festivalu u Kanu priključe ovoj mreži i da se na taj način povežu sa starijim i iskusnijim kolegama u cilju potencijalne saradnje na projektima u nastajanju.

Nikola Spasić je producent projekta „Partitas Mundi”. Predstavljao je projekat u Vilniusu, a producira ga zajedno sa koleginicom Milankom Gvoić iz produkcijske kuće Rezon iz Novog Sada u koprodukciji sa Interkulturalnim Teatrom III/40. Projekat u svojstvu reditelja, scenariste, scenografa, kostimografa i kompozitora, potpisuje nagrađivani multimedijalni umetnik dr Zoran Tairović. Partitas Mundi je Zoranov prvi dugometražni igrani film. Zoran je na internacionalnoj sceni poznat po svom kratkometražnom eksperimentalnom filmu „Little Red Riding Hood” koji je prikazan na festivalima FIDMarseille i Visions du Reel, koji je čuveni reditelj David Lynch uvrstio na listu 6 najčudnijih filmova koje je ikada video. Zoran je autor velikog broja umetničkih slika, performansa, mjuzikala, opera, instalacija i kratkometražnih filmova.