Одржана промоција књиге „Квантно рачунарство“ др Александра Радовановића на РАФ-у

Промоција књиге Квантно рачунарство др Александра Радовановића одржана је у понедељак, 19. августа на Рачунарском факултету. На промоцији су говорили деканка Рачунарског факултета проф. др Бојана Димић Сурла, рецензент др Ђорђе Томашевић и аутор. Mодератор промоције био је уредник научног часописа Галаксија Станко Стојиљковић. Квантно рачунарство, у издању ЦЕТ-а и Рачунарског факултета, јединствена је и једина књига у овој области писана на српском језику, а такође је и универзитетски уџбеник за студенте РАФ-а.

Промоцију је отворио модератор Станко Стојиљковић који је говорио о важности ове књиге с обзиром на то да се бави облашћу која је недовољно истражена и која ће бити саставни део будућности. Истакао је да је Рачунарски факултет једини факултет у нашој земљи који се бави квантним рачунарством на основним студијама.

Проф. др Бојана Димић Сурла осврнула се на почетак сарадње са др Александром Радовановићем кроз гостујућа предавања која су резултирала увођењем изборног предмета Квантно рачунарство на мастер академске студије, а потом и на основне академске студије. Студенти четврте године студијског програма Рачунарске науке показују велико интересовање за предмет Квантно рачунарство.

Рецензент књиге Квантно рачунарство др Ђорђе Томашевић магистрирао је и докторирао на Универзитету Мичиген у САД-у, а запослен je у Јужној Африци. Бави се нуклеарним инжењерством и пружио је приказ књиге из угла своје области.

Аутор др Александар Радовановић истакао је да Рачунарски факултет припада групи од 162 факултета широм света на којима се изучава квантно рачунарство. Иако је књигу Квантно рачунарсто писао као универзитетски уџбеник, Александрова замисао била је да она буде и приручник за програмере и професионалце.

Александар Радовановић је дипломирао на одсеку за рачунарску технику Електротехничког Факултета у Београду. Постдипломске студије је завршио у Јужноафричкој републици, где је стекао и докторат. Радио је као предавач на University of the Western Cape у Кејптауну и као члан оснивачког колегијума King Abduallah Univeristy у Саудијској Арабији. Данас предаје квантно рачунарство на Рачунарском факултету у Београду и директор је Института за квантно рачунарство у Кејптауну. Александар је аутор бројних научних радова и неколико књига, укључујући две посвећене квантном рачунарству.

Фотографије са промоције доступне су у галерији.