Održana promocija knjige „Kvantno računarstvo“ dr Aleksandra Radovanovića na RAF-u

Promocija knjige Kvantno računarstvodr Aleksandra Radovanovića održana je u ponedeljak, 19. avgusta na Računarskom fakultetu. Na promociji su govorili dekanka Računarskog fakulteta prof. dr Bojana Dimić Surla, recenzent dr Đorđe Tomašević i autor. Moderator promocije bio je urednik naučnog časopisa GalaksijaStanko Stojiljković. Kvantno računarstvo, u izdanju CET-a i Računarskog fakulteta, jedinstvena je i jedina knjiga u ovoj oblasti pisana na srpskom jeziku, a takođe je i univerzitetski udžbenik za studente RAF-a.

Promociju je otvorio moderator Stanko Stojiljković koji je govorio o važnosti ove knjige s obzirom na to da se bavi oblašću koja je nedovoljno istražena i koja će biti sastavni deo budućnosti. Istakao je da je Računarski fakultet jedini fakultet u našoj zemlji koji se bavi kvantnim računarstvom na osnovnim studijama.

Prof. dr Bojana Dimić Surla osvrnula se na početak saradnje sa dr Aleksandrom Radovanovićem kroz gostujuća predavanja koja su rezultirala uvođenjem izbornog predmeta Kvantno računarstvo na master akademske studije, a potom i na osnovne akademske studije. Studenti četvrte godine studijskog programa Računarske nauke pokazuju veliko interesovanje za predmet Kvantno računarstvo.

Recenzent knjige Kvantno računarstvo dr Đorđe Tomašević magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu Mičigen u SAD-u, a zaposlen je u Južnoj Africi. Bavi se nuklearnim inženjerstvom i pružio je prikaz knjige iz ugla svoje oblasti.

Autor dr Aleksandar Radovanović istakao je da Računarski fakultet pripada grupi od 162 fakulteta širom sveta na kojima se izučava kvantno računarstvo. Iako je knjigu Kvantno računarsto pisao kao univerzitetski udžbenik, Aleksandrova zamisao bila je da ona bude i priručnik za programere i profesionalce.

Aleksandar Radovanović je diplomirao na odseku za računarsku tehniku Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije je završio u Južnoafričkoj republici, gde je stekao i doktorat. Radio je kao predavač na University of the Western Cape u Kejptaunu i kao član osnivačkog kolegijuma King Abduallah Univeristy u Saudijskoj Arabiji. Danas predaje kvantno računarstvo na Računarskom fakultetu u Beogradu i direktor je Instituta za kvantno računarstvo u Kejptaunu. Aleksandar je autor brojnih naučnih radova i nekoliko knjiga, uključujući dve posvećene kvantnom računarstvu.

Fotografije sa promocije dostupne su u galeriji.