Teme seminara 2018

Autonomna vozila

Milan Tomić, Računarski fakultet

Kako je započeo razvoj autonomnih vozila? Kako autonomna vozila rade? Koliko su danas razvijena autonomna vozila i koji su aktuelni problemi?

Uvod u „blokčein“

Vukašin Simunović, GameCredits

Uskoro opširnije…

Poseta kompaniji

Sergej Grivcov, GoDaddy

Predavač Sergej Grivcov, sr. manager – Software Development, upoznaće učesnike seminara sa organizacijom u odnosu na broj ljudi u inženjering timovima (crum/Project Management i još neke stvari će biti pokrivene). Pored predavanja biće organizovan i obilazak kompanije.

Šta može robot?

Prof. dr Miloš Jovanović, Institut Mihailo Pupin, Računarski fakultet

Šta očekujemo od robota danas? Da li smo spremni za robote? Koja pitanja roboti nameću u budućnosti?

Primena veštačke inteligencije u igranju igara

Branislav Milojković, Računarski fakultet

Na ovom predavanju ćemo se upoznati sa problemom  veštačke inteligencije, i videti kako se on manifestuje u oblasti igranja igara. Diskutovaćemo na koje sve načine igranje igara može da se primeni na rešavanje konkretnih problema. Pored diskusije, biće opisani neki od najsavremenijih algoritama koji se primenjuju u ovoj oblasti. 

Razvoj sajtova

Nemanja Radosavljević, Računarski fakultet

Milioni blogova i veb sajtova koriste neko od CMS rešenja kao što su WordPress ili Joomla. Ovo su ubedljivo najpopularnije platforme za izradu veb sajtova. Koriste ga Yahoo!, Ford, Samsung, New York Times, Sony i mnogi drugi. Prikazaćemo kako osnovni sajt možete da napravite za vrlo kratko vreme, a da pritom ne fali ništa od funkcionalnosti koje imaju sajtovi za čiji razvoj je potrošeno mnogo više vremena.

Ženske priče o IT-u

Mina Spasić, Program Manager i Nataša Malinović, Proactive Team, Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji – MDCS

Jedno od poslednjih istraživanja kompanije Microsoft pokazuje da mnoge devojčice postaju zainteresovane za predmete iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u uzrastu oko 11.5 godina, ali da već oko 15. godine njihovo interesovanje za ove tzv. „STEM“ discipline drastično opada. Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji u svom timu ima veliki broj žena koje zajedno sa svojim kolegama rade na razvoju svetski priznatih projekata. U okviru seminara RAF IT Days Mina Spasić i Nataša Malinović iz Razvojnog centra Majkrosofta u Srbiji razgovaraće sa učesnicima na koji način se devojčice zainteresovane za nauku i IT moraju intezivnije podržavati i podsticati, kako bi se kasnije lakše opredelile za školovanje i profesionalnu karijeru u STEM disciplinama.

Dizajn i postmodernizam

Prof. dr Nenad Malešević, Računarski fakultet

Objašnjenje dizajna kao prakse projektovanja za industrijsku proizvodnju. Odnos dizajna i moderne umetnosti (umetnosti industrijskog društva). Savremene odrednice dizajna (dizajn kao metamedisjka praksa). Dizajn multimedija.

Radionica: Nauka o podacima?

Prof. dr Bojana Dimić Surla, Ana Marković, Računarski fakultet

Šta je nauka o podacima? Kako se obrađuju i kako izvlačimo korisne informacije iz velikih skupova podataka? Upoznajemo se sa osnovnim tehnikama i principima nauke o podacaima u programskom jeziku Python, korišćenjem biblioteke pandas i alata Jupyter Notebook.

Radionica: programiranje

Grupa asistenata i studenata, Računarski fakultet

Uskoro opširnije…

Kako postati stručnjak za poslovna softverska rešenja

Predrag Ignjatović, NetCast

Koji sve programerski poslovi postoje? Kakvi su stručnjaci potrebni da bi se napravio veliki poslovni softver? Kako postati ekspert u izradi informacionih sistema i odakle početi?

Upotreba društvenih mreža u marketinške svrhe

Ivan Bildi, Likes&Cookies

Kako plasirati proizvod na internetu? Kakvi nas trendovi i prakse očekuju u 2018. i godinama koje su pred nama. Kako se oglašavati na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Google.

Bezbednosna rešenja nove generacije

Nikola Vurdelja, Orion telekom

Monitoring i sekjuriti rešenja nove generacije. Na predavanju će se pričati o načinu na koji se može pratiti jedna telekomunikaciona mreža, koji alati se koriste u monitoring sistemima, na koji način se osigurava bezbednost mreže.

Istorijski razvoj mobilnih ćelijskih sistema

Igor Mijatović, Računarski fakultet

U predavanju će biti reči o istorijskom razvoju mobilnih – ćelijskih sistema, od prve do četvrte generacije. Ko je bio dr Martin Kuper? Pored osvrta na razvoj sistema, posebna pažnja biće posvećena i samim uređajima. Da li je razvoj uređaja (mobilnih telefona) pratio razvoj tehnologije? Kada su se pojavili prvi uređaji sa navigacijskim sistemima, sa ekranima osetljivim na dodir? Na kraju ćemo se pozabiviti razvojem operativnih sistema za mobilne uređaje, kao i kratkim osvrtom na to šta nas čeka u bliskoj budućnosti.

Informacione tehnologije u arhitekturi i građevinarstvu

Prof. dr Rosana Telarović, Računarski fakultet

Informacione tehnologije se bave poboljšanjem procesa rada u svakom smislu, pa su tako našle primenu i u dizajnu, arhitekturi i građevinarstvu. Više se ne crtaju samo arhitektonski projekti korišćenjem softvera, već računar kontroliše i brojne procese u izgradnji, a svoje važno mesto naposletku zauzima i u pametnim zgradama.

Softverski paketi za naučna izračunavanja

Prof. dr Đorđe Babić, Računarski fakultet

Softverski paketi olakšavaju rad u mnogim delatnostima, uključujući i naučna izračunavanja u raznim oblastima. U okviru ovog predavanja daće se pregled raznih softverskih paketa za naučna izračunavanja uključujući Maple, Wolphram Mathematica, R language, LabVIEW, MatDeck. U okviru predavanja najviše pažnje se posvećuje Matlab-u, najzastupljenijem softverskom paketu u raznim oblastima. Primeri upotrebe se prikazuju u paketu otvorenog koda Octave.

4742-teme-seminara-2018