Теме семинара 2024

GIT и верзионисање кода

Александар Ивановић, Java Software Developer Medior, Levi9

На предавању о GIT-у и верзионисању кода објаснићемо основне концепте и процедуре везане за употребу GIT-а. Представићемо основне команде и њихову примену у свакодневном раду у колаборацији са тимовима. Такође истражићемо како GIT систем функционише “испод хаубе”. На крају предавања, детаљно ћемо објаснити основне концепте CI/CD (континуиране интеграције и континуираног развоја). 

Blockchain: превара, пролазни тренд или будућност

Бранко Виторовић, Decenter

Blockchain технологија представља нову идеју у свету финансија. Да ли је ово прилика за револуционарну промену начина на који размишљамо о животу и новцу или само пролазни тренд? Кроз ово предавање, позивам вас да истражимо како ова иновација може обликовати нашу будућност и зашто је важно да будемо информисани о потенцијалима и изазовима које доноси.

Кратак водич за преживљавање студија

Срђан Лазић, TX Services

Савети који ће помоћи будућим студентима и прича о томе како изгледа живот након факултета.

Oд образовања до каријере у гејмингу

Милош Милошевић, Директор Engineer-a у Нордеусу

Предавање “Од образовања до каријере у гејмингу” Милоша Милошевића, директор Engineer-а у Нордеусу, пружиће преглед развоја у образовању које води ка запослењу, даљем развоју као и о битним елементима тог пута.
Током предавања “Од образовања до каријере у гејмингу” причаће се о бенефитима формалног образовања и како оно доприноси раду у фирми попут Нордеуса. Такође ћемо причати о улогама које чине Нордеус, шта те улоге подразумевају и могућностима које Нордеус пружа.

Како да испрограмирам свој „AI“ агент?

Нина Чапрић, Government Relations Manager EMEA i Андреја Нешић, PS Engineer I

  1. Увод о предавачу и о компанији NCR Voyix
  2. Како NCR Voyix користи AI (из праксе/прве руке)
  3. Преглед агента који ћемо правити
  4. Програмирање (пролазак кроз код) и демонстрација
  5. Питања и одговори

Идеја је да се кроз ово предавање прикаже како се израђује један chatbot за е-commerce продавницу који користи „знање“ те продавнице, пружајући квалитетну корисничку подршку.

Unity – Основе развоја игрица

Младен Јовановић, РАФ

Упознавање са кључним аспектима развоја видео игара коришћењем Унитy гаме енгине. Креирање и манипулација 2D и 3D објектима, основе C# програмирања и основне компоненте које се користе у Unity-jу.

Квантно рачунарство и примена Гроверовог алгоритма

Вања Матовић, РАФ

Квантно рачунарство износи иновативне приступе решавању проблема који су недостижни за класичне рачунаре. Гроверов алгоритам се истиче као ефикасан механизам за претрагу неуређених података. Овим алгоритмом извршавамо претрагу несортиране базе података са коренском брзином, што значи да има широку примену, од криптографије до оптимизације претраге у великим базама података. Користећи популарну Python библиотеку квантног програмирања Qiskit, Гроверов алгоритам може да се примени на проблеме попут: У циљу спречавања ширења пандемије град је подељен на 5 зона а грађанима је забрањен излазак из кућа. Агенција за доставу хране има четири возила са дозволом или забраном кретања у појединим зонама. Применом Гроверовог алгоритма утврдити која је зона отворена за сва четири возила.

Примена вештачке интелигенције у медицини и биоинформатици

Јелена Васиљевић, РАФ

Преглед могућих примена алата вештачке интелигенције у медицинској дијагностици и лечењу, као и примена у биоинформатици, генетици, фармацији. Приказ наградјених пројеката где су учествовали и студенти РАФ-а. Биће дати описи нанотехнологија и робота у хирургији и лечењу карцинома и других болести. Објашњење могућих синергија VI и других области, с циљем помоћи будућим студентима да освесте шта је то што би их заиста инспирисало и занимало да студирају и раде , и да увиде широку лепезу могућности с чиме би могли да се баве са завршеним Рачунарским факултетом као одличном основом и референцом.

Филмска занимања на прагу четврте индустријске револуције

Никола Спасић, РАФ

Филмска индустрија се трансформише услед четврте индустријске револуције, доносећи са собом иновације у филмским занимањима. Дигитална продукција, VR технологије и вештачка интелигенција све више утичу на начин стварања филмова. Филмски резисери сада користе напредне технологије за стварање визионарских дела, док су специјалисти за CGI и анимацију кључни за постизање невероватних ефеката. И друга занимања попут монтажера, дизајнера звука, сценариста, доживљавају своје трансформације, а ствара се и простор за нове позиције. Ове промене обећавају узбудљиву будућност за филмска занимања, где се традиционално и дигитално сједињују у хармоничан спој.

Вештачка интелигенција – следећа генерација

Младен Станојевић, РАФ

Садашњи интелигентни системи су базирани на примени великих језичких модела, трансформер архитектуре и механизма пажње. Они користе неуралне мреже које могу да науче како да обраде неке информације, али се не могу користити да би се те информације и упамтиле. Нова генерација интелигентних система ће би заснована на новој врсти неуралних мрежа које ће бити у стању не само да обрађују информације, него и да их памте. Неурони у овој врсти неуралних мрежа ће, по томе, бити слични неуронима у људском мозгу.

Шта машине желе?

Немања Илић, РАФ

Машинско учење као област Вештачке интелигенције већ дужи низ година привлачи велику пажњу. Разумевање модела Машинског учења претпоставља познавање различитих (сложених) математичких концепата. Ипак, поступак конструисања ових модела почива на једноставној идеји – дефинисати жељено понашање модела или циљ, а затим усмерити модел ка испуњењу овог циља. Предавање се бави начинима за представљање циљева у различитим подобластима Машинског учења. Разматраће се проблеми надгледаног и ненадгледаног учења, као и учења поткрепљивањем. На крају, када се добије модел који испуњава задати циљ, дискутоваће се да ли је то оно што је дизајнер модела заиста желео.

Радионица: Увод у микроконтролере (Arduino Uno радионица)

Наташа Радуловић, РАФ

Радионица о микроконтролерима генерално, упознавање са Ардуино Уно плочицом, показни примери и пар занимљивих задатака које би ђаци могли да ураде сами.

Радионица: Брзи увод у Laravel

Петар Првуловић, РАФ

Демонстрација пружа брзи преглед кључних концепата Laravela, популарног PHP frameworka. Кроз развој једноставног примера упознаћемо се са основним елементима Laravela и пратећим помоћним алатима који чине развој у овом frameworku удобним искуством.

Ауторско деловање и визуелне праксе у времену савремене визуелне комуникације

Горан Рубил, РАФ

  • Предности које нуди високо школско образовање из области визуелних уметности и које су то могућности деловања након завршених студија?
  • Непомирљива разлика или неупитна подударност у процесима,методама и алатима стварања уметничке и комерцијалне продукције?
  • Другим речима, да ли могуће бавити се и својом ауторском уметничком продукцијом али и живети од ангажмана на комерцијалним пројектима? 

1 thought on “Теме семинара 2024”

Comments are closed.

6247-teme-seminara-2021