Теме семинара 2019

Мехатроника у свакодневном животу

Никола Крстић, Рачунарски факултет

Да ли сте се икад запитали како уређаји око нас функционишу? Шта је потребно и колико је компликовано направити нешто што може да нам користи? Или сте евентуално хтели да покренете напреднији хардверски пројекат? Ту долази мехатроника, као синергија различитих инжењерских области углавном неопходних да би се од идеје дошло до реализације. Кроз ово предавање појаснићемо шта је све потребно мехатроничару да би развио свој пројекат, уз занимљиве примере.

Посета компанији

Microsoft Development Centar Serbia

Учесници семинара ће имати прилику да се боље упознају са Мајкрософт развојним центром у Србији (MDCS), погледају просторије и попричају са програмерима у једној од водећих светских IT компанија.

Употреба ДНК за чување података

Милан Томић, Рачунарски факултет

Основни изазови у чувању података. Употреба ДНК за чување података – опис, предности и недостаци досадашњих приступа. Примери успешне употребе ДНК за чување података. Актуелни проблеми.

Шта су сигнали?

Миљана Јовановић, Рачунарски факултет

Шта су сигнали и како их представљамо? Шта је дигитализација сигнала? Појам и значај спектра.

Правила дизјна веб страница, апликација и софтвера

Игор Мијатовић, Рачунарски факултет

Како направити добру апликацију? Да ли је изглед (интерфејс) од кључне важности? Преглед опште познатих апликација и шта у њима не ваља (пример Yandex апликације, Bus Plus у аутобусима). Која су општа правила за мобилне апликације, употреба боја, позиција менија. Шта је кључно за оптимизацију веб сајтова – општи примери СЕО.

Заштита података у електронском пословању

Проф. др Ђорђе Бабић, Рачунарски факултет

Електронско пословање се реализује помоћу неколико технологија где се подаци преносе путем интернета кроз www сервис, е-mail или специјализоване апликације. Најчешћи вид заштите у апликацијама електронског пословања је криптографска заштита у оквиру TLS (Transport Layer Security) протокола. У оквиру предавања ћемо се упознати са начином рада TLS протокола. Такође, представићемо анализу сигурности неких сервиса за електронско банкарство, као и анализу сигурности на друштвеним мрежама.

Самозапослен у IT-у

Да ли сте се икад запитали како уређаји око нас функционишу? Шта је потребно и колико је компликовано?

Филип Кнежевић, Orion телеком

Freelance могућности за младе на Upwork платформи. Искуство особе која је успела да се пробије поред јаке конкуренције. Зашто freelance? Како почети? Корисни савети у изради профила и комуникацији за клијентима.

Дизајн као метамедијска пракса

Проф. Мр Ненад Малешевић, Рачунарски факултет

Објашњење дизајна као праксе пројектовања за индустријску производњу. Однос дизајна и модерне уметности (уметности индустријског друштва). Савремене одреднице дизајна (дизајн као метамедисјка пракса). Дизајн мултимедија. 

Безбедност бежичних и мобилних мрежа

др Петар Бојовић, Рачунарски факултет

Сазнајте шта се све налази у невидљивом простору које нас окружује. Разни сигнали у виду таласа се налази свуда у нашој околини. Сада, уз помоћ технологије можемо видети како они изгледају а можда и сазнати шта раде. Због своје природе ширења, овакав пренос сигнала је прилично несигуран када је потребно пренети неку поверљиву информацију. Показаћемо колико је потенцијално угрожена информација у јавном ресурсу као што је ваздух.

Структурно, објектно, императивно, декларативно, функционално програмирање – основне разлике

Проф. др Бојана Димић Сурла, Рачунарски факултет

По чему се суштински разликују основне парадигме програмирања? Који су то програмски језици типични представници сваке од парадигми и како се у савременим програмским језицима на успешан начин мешају ови, на изглед потпуно различити приступи програмирању.  

Радионица – Дизајн система на развојној плочи

Богдана Стамболовић, Рачунарски факултет

Дизајн система на Arduino Uno развојној плочи. Интерактивна радионица у којој ће ученици имати прилику да се опробају у прављењу исистема са мноштвом лампица, тастера, обртника и многиих других интерактивних компоненти, као и да свој систем програмирају у C програмском језику.

Рачунарство у доба стартапа

Проф. др Душан Вујошевић, Рачунарски факултет

Пут од добре идеје од успешног решења све чешће води преко стартапа. На том путу сусрећемо разне необичности: његово височанство прототип, лукаво хаковање раста, смело пивотирање, генијалну дисруптивност и заносан ризичан капитал. Успут налећемо на пич, сид и ипо, са којима се боримо на све или ништа… На предавању ће бити објашњени сви ови нови концепти. Анализираће се како стартапери мењају свакодневни рад у рачунарству и шире, али и које су то често занемариване мане доба стартапа. 

Како постати (заиста) добар програмер

Проф. др Стеван Милинковић, Рачунарски факултет

Свуда у свету, па и у Србији, велике софтверске компаније плаћају добре програмере износима који вишеструко премашују просечне зараде. Због чега они то толико плаћају? Шта програмери морају да знају да би били препознати као добри програмери? Како постати добар програмер? То су питања на која ћемо покушати да пружимо одговор у предавању „Како постати (заиста) добар програмер“.

Друштвене мреже и маркетинг

Петар Кордић, Likes&Cookies

Бити присутан на друштвеним мрежама из угла фирми. Како одредити која је циљна група и где се она налази. Како се оглашавати на друштвеним мрежама Фејсбук, Инстаграм, Линкедин у 2019. години.

5796-teme-seminara-2019