Teme seminara 2019

Mehatronika u svakodnevnom životu

Nikola Krstić, Računarski fakultet

Da li ste se ikad zapitali kako uređaji oko nas funkcionišu? Šta je potrebno i koliko je komplikovano napraviti nešto što može da nam koristi? Ili ste eventualno hteli da pokrenete napredniji hardverski projekat? Tu dolazi mehatronika, kao sinergija različitih inženjerskih oblasti uglavnom neophodnih da bi se od ideje došlo do realizacije. Kroz ovo predavanje pojasnićemo šta je sve potrebno mehatroničaru da bi razvio svoj projekat, uz zanimljive primere.

Poseta kompaniji

Microsoft Development Centar Serbia

Učesnici seminara će imati priliku da se bolje upoznaju sa Majkrosoft razvojnim centrom u Srbiji (MDCS), pogledaju prostorije i popričaju sa programerima u jednoj od vodećih svetskih IT kompanija.

Upotreba DNK za čuvanje podataka

Milan Tomić, Računarski fakultet

Osnovni izazovi u čuvanju podataka. Upotreba DNK za čuvanje podataka – opis, prednosti i nedostaci dosadašnjih pristupa. Primeri uspešne upotrebe DNK za čuvanje podataka. Aktuelni problemi.

Šta su signali?

Miljana Jovanović, Računarski fakultet

Šta su signali i kako ih predstavljamo? Šta je digitalizacija signala? Pojam i značaj spektra.

Pravila dizjna veb stranica, aplikacija i softvera

Igor Mijatović, Računarski fakultet

Kako napraviti dobru aplikaciju? Da li je izgled (interfejs) od ključne važnosti? Pregled opšte poznatih aplikacija i šta u njima ne valja (primer Yandex aplikacije, Bus Plus u autobusima). Koja su opšta pravila za mobilne aplikacije, upotreba boja, pozicija menija. Šta je ključno za optimizaciju veb sajtova – opšti primeri SEO.

Zaštita podataka u elektronskom poslovanju

Prof. dr Đorđe Babić, Računarski fakultet

Elektronsko poslovanje se realizuje pomoću nekoliko tehnologija gde se podaci prenose putem interneta kroz www servis, e-mail ili specijalizovane aplikacije. Najčešći vid zaštite u aplikacijama elektronskog poslovanja je kriptografska zaštita u okviru TLS (Transport Layer Security) protokola. U okviru predavanja ćemo se upoznati sa načinom rada TLS protokola. Takođe, predstavićemo analizu sigurnosti nekih servisa za elektronsko bankarstvo, kao i analizu sigurnosti na društvenim mrežama.

Samozaposlen u IT-u

Da li ste se ikad zapitali kako uređaji oko nas funkcionišu? Šta je potrebno i koliko je komplikovano?

Filip Knežević, Orion telekom

Freelance mogućnosti za mlade na Upwork platformi. Iskustvo osobe koja je uspela da se probije pored jake konkurencije. Zašto freelance? Kako početi? Korisni saveti u izradi profila i komunikaciji za klijentima.

Dizajn kao metamedijska praksa

Prof. Mr Nenad Malešević, Računarski fakultet

Objašnjenje dizajna kao prakse projektovanja za industrijsku proizvodnju. Odnos dizajna i moderne umetnosti (umetnosti industrijskog društva). Savremene odrednice dizajna (dizajn kao metamedisjka praksa). Dizajn multimedija. 

Bezbednost bežičnih i mobilnih mreža

dr Petar Bojović, Računarski fakultet

Saznajte šta se sve nalazi u nevidljivom prostoru koje nas okružuje. Razni signali u vidu talasa se nalazi svuda u našoj okolini. Sada, uz pomoć tehnologije možemo videti kako oni izgledaju a možda i saznati šta rade. Zbog svoje prirode širenja, ovakav prenos signala je prilično nesiguran kada je potrebno preneti neku poverljivu informaciju. Pokazaćemo koliko je potencijalno ugrožena informacija u javnom resursu kao što je vazduh.

Strukturno, objektno, imperativno, deklarativno, funkcionalno programiranje – osnovne razlike

Prof. dr Bojana Dimić Surla, Računarski fakultet

Po čemu se suštinski razlikuju osnovne paradigme programiranja? Koji su to programski jezici tipični predstavnici svake od paradigmi i kako se u savremenim programskim jezicima na uspešan način mešaju ovi, na izgled potpuno različiti pristupi programiranju.  

Radionica – Dizajn sistema na razvojnoj ploči

Bogdana Stambolović, Računarski fakultet

Dizajn sistema na Arduino Uno razvojnoj ploči. Interaktivna radionica u kojoj će učenici imati priliku da se oprobaju u pravljenju isistema sa mnoštvom lampica, tastera, obrtnika i mnogiih drugih interaktivnih komponenti, kao i da svoj sistem programiraju u C programskom jeziku.

Računarstvo u doba startapa

Prof. dr Dušan Vujošević, Računarski fakultet

Put od dobre ideje od uspešnog rešenja sve češće vodi preko startapa. Na tom putu susrećemo razne neobičnosti: njegovo visočanstvo prototip, lukavo hakovanje rasta, smelo pivotiranje, genijalnu disruptivnost i zanosan rizičan kapital. Usput nalećemo na pič, sid i ipo, sa kojima se borimo na sve ili ništa… Na predavanju će biti objašnjeni svi ovi novi koncepti. Analiziraće se kako startaperi menjaju svakodnevni rad u računarstvu i šire, ali i koje su to često zanemarivane mane doba startapa. 

Kako postati (zaista) dobar programer

Prof. dr Stevan Milinković, Računarski fakultet

Svuda u svetu, pa i u Srbiji, velike softverske kompanije plaćaju dobre programere iznosima koji višestruko premašuju prosečne zarade. Zbog čega oni to toliko plaćaju? Šta programeri moraju da znaju da bi bili prepoznati kao dobri programeri? Kako postati dobar programer? To su pitanja na koja ćemo pokušati da pružimo odgovor u predavanju „Kako postati (zaista) dobar programer“.

Društvene mreže i marketing

Petar Kordić, Likes&Cookies

Biti prisutan na društvenim mrežama iz ugla firmi. Kako odrediti koja je ciljna grupa i gde se ona nalazi. Kako se oglašavati na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, Linkedin u 2019. godini.

5796-teme-seminara-2019