Одржан тематски скуп „Геометрија интелигенције“

Тематски скуп, у организацији Рачунарског факултета, под називом „Геометрија интелигенције“ одржан је у суботу, 26. октобра у Коларчевој задужбини у Београду. На овом скупу, истраживачи Групе за вештачку генералну интелигенцију, окупљенима су представили своја најновија теоријска и практична постигнућа и тиме пружили прилику, заинтересованим студентима РАФ-а и истраживачима, да се упознају са најновијим дешавањима на светском нивоу из области вештачке генералне интелигенције.
За вештачком интелигенцијом у задњих неколико година влада огромно интересовање, због нових резултата који показују како машине могу да решавају проблеме као што су, на пример, обрада слика и видеа у контексту самовозећих аутомобила. Ту је, свакако, напредак и у другим интелигентним машинским асистентима, као што су Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Apple Siri итд. Такође, рачунари већ сада превазилазе најбоља људска остварења у комплексним стратешким играма, попут шаха и игре Го.
Постигнућа као и новац који се улаже у вештачку интелигенцију јесу велики. Ипак, још смо далеко од вештачке интелигенције која би, на пример, имала способност резоновања, што је једна од кључних карактеристика везаних за истинску људску интелигенцију. Таква вештачка интелигенција назива се, вештачка генерална интелигенција и она је Свети грал ове области.
У склопу тематског скупа, истразивачи Групе за вештачку генералну интелигенцију, представили су свој фундаментално нови приступ проблему вештачке генералне интелигенције, који је базиран на геометрији. Novi приступ и добијени практични резултат,и светског су нивоа. Наведена достигнућа нас охрабрују, да верујемо да ће машине коначно, не само почети да показују знаке опште људске интелигенције, него једног дана превазићи људе на кључном пољу, као што је резоновање.
На скупу су говорili др Стеван Милинковић, декан Рачунарског факултета, а затим др Борислав Агапиев, доцент РАФ-а, др Бранко Урошевић, редовни професор Економског факултета БУ, Бранислав Милојковић и Милан Томић, асистенти и докторанти на РАФ-у и Јована Ивановић, студент 3. године РАФ-а.
1_g.jpg  2_g.jpg  3_g.jpg
4_g.jpg  5_g.jpg   6_g.jpg

5520-odrzan-tematski-skup-geometrija-inteligencije