Održan tematski skup „Geometrija inteligencije“

Tematski skup, u organizaciji Računarskog fakulteta, pod nazivom „Geometrija inteligencije“ održan je u subotu, 26. oktobra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Na ovom skupu, istraživači Grupe za veštačku generalnu inteligenciju, okupljenima su predstavili svoja najnovija teorijska i praktična postignuća i time pružili priliku, zainteresovanim studentima RAF-a i istraživačima, da se upoznaju sa najnovijim dešavanjima na svetskom nivou iz oblasti veštačke generalne inteligencije.
Za veštačkom inteligencijom u zadnjih nekoliko godina vlada ogromno interesovanje, zbog novih rezultata koji pokazuju kako mašine mogu da rešavaju probleme kao što su, na primer, obrada slika i videa u kontekstu samovozećih automobila. Tu je, svakako, napredak i u drugim inteligentnim mašinskim asistentima, kao što su Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Apple Siri itd. Takođe, računari već sada prevazilaze najbolja ljudska ostvarenja u kompleksnim strateškim igrama, poput šaha i igre Go.
Postignuća kao i novac koji se ulaže u veštačku inteligenciju jesu veliki. Ipak, još smo daleko od veštačke inteligencije koja bi, na primer, imala sposobnost rezonovanja, što je jedna od ključnih karakteristika vezanih za istinsku ljudsku inteligenciju. Takva veštačka inteligencija naziva se, veštačka generalna inteligencija i ona je Sveti gral ove oblasti.
U sklopu tematskog skupa, istrazivači Grupe za veštačku generalnu inteligenciju, predstavili su svoj fundamentalno novi pristup problemu veštačke generalne inteligencije, koji je baziran na geometriji. Novi pristup i dobijeni praktični rezultat,i svetskog su nivoa. Navedena dostignuća nas ohrabruju, da verujemo da će mašine konačno, ne samo početi da pokazuju znake opšte ljudske inteligencije, nego jednog dana prevazići ljude na ključnom polju, kao što je rezonovanje.
Na skupu su govorili dr Stevan Milinković, dekan Računarskog fakulteta, a zatim dr Borislav Agapiev, docent RAF-a, dr Branko Urošević, redovni profesor Ekonomskog fakulteta BU, Branislav Milojković i Milan Tomić, asistenti i doktoranti na RAF-u i Jovana Ivanović, student 3. godine RAF-a.
1_g.jpg  2_g.jpg  3_g.jpg
4_g.jpg  5_g.jpg   6_g.jpg

5520-odrzan-tematski-skup-geometrija-inteligencije