RAF IT days – четврти дан

Четврти дан семинара RAF IT days протекао је у добром расположењу. Већ смо се сви упознали, разменили контакте, додали једни друге на друштвеним мрежама и спремно дочекали предавања предвиђена за последњи дан RAF IT days 2019.

RAF 9961

Уводно предавање на тему Дизајн као метамедијска пракса одржао је професор Рачунарског факултета у Београду, Ненад Малешевић. Занимљиво је било да видимо како се једна тема из историје уметности мења од ране ренесансе до барока и како се промена евидентира у сликарству. Модерна доноси нови приступ теми, стога могли смо да видимо зашто се култура може назвати сплетом вицева.

DSCF9918

Друго предавање било је о томе колико је битан тим, на којим принципима се гради организација тима за програмирање. Из свог угла и искуства на ову тему причао је Предраг Игњатовић из фирме Netcast. Сазнали смо шта је scrum програм, како функционише програм који се користи за организацију, ко су product owner, stakeholder, scrum мастер. Шта ко треба да ради да би један тим био продуктиван и колико је то важно за реализацију неког пројекта.

IMG 8146

После кратке паузе чекало нас је занимљиво предавање о интернет маркентигу. Петар Кордић из фирме Likes&Cookies поделио је своја искустава и изазове са којима се сусретао у овом послу. Објаснио нам је на који начин треба да се користе друштвене мреже како би постигли успех у продаји свог производа. Било је занимљиво чути које друштвене мреже су погодне за одређене циљне групе, како се до њих долази, шта је динамички маркетинг и зашто је linkedln много скупљи од facebook-а.

RAF 9974

На следећем предавању, професор Рачунарског факултета Стеван Милинковић открио нам је Како постати заиста добар програмер. Прва ствар коју смо чули од професора Милинковића јесте да математика игра кључну улогу код доброг програмера. Објаснио нам је зашто је математика толико битна у програмирању, које вештине програмер мора да поседује да би могао да ради у фирми, шта су “меке вештине” и како добар программер приступа решењу.

IMG 8195

Последње предавање овогодишњег семинара RAF IT days одржала је професорка Рачунарског факултета у Београду, Бојана Димић Сурла. Она нам је предавала о сруктурном, објективном, императивном и функционалном програмирању. Објаснила је шта је императивно програмирање, разлику између процедуралног и објективног програмирања, затим шта је листа у функционалном програмирању и како изгледа ооп простор.

Након предавања уследила је церемонија додела диплома. Осим диплома Рачунарски факултет у Београду спремио је поклон за учеснике семинара. Свако је добио књигу из области рачунарства уз могућност да сам изабере наслов према свом афинитету.

IMG 8224IMG 8212

Доделом диплома званично је завршен семинар RAF IT days 2019.

А шта је било после?

DSCF9934DSCF9938

DSCF9936DSCF9940

ВИДИМО СЕ НА RAF IT Days 2020!

5282-xa-raf-it-days-xa-cetvrti-dan