RAF IT days – četvrti dan

Četvrti dan seminara RAF IT days protekao je u dobrom raspoloženju. Već smo se svi upoznali, razmenili kontakte, dodali jedni druge na društvenim mrežama i spremno dočekali predavanja predviđena za poslednji dan RAF IT days 2019.

RAF 9961

Uvodno predavanje na temu Dizajn kao metamedijska praksa održao je profesor Računarskog fakulteta u Beogradu, Nenad Malešević. Zanimljivo je bilo da vidimo kako se jedna tema iz istorije umetnosti menja od rane renesanse do baroka i kako se promena evidentira u slikarstvu. Moderna donosi novi pristup temi, stoga mogli smo da vidimo zašto se kultura može nazvati spletom viceva.

DSCF9918

Drugo predavanje bilo je o tome koliko je bitan tim, na kojim principima se gradi organizacija tima za programiranje. Iz svog ugla i iskustva na ovu temu pričao je Predrag Ignjatović iz firme Netcast. Saznali smo šta je scrum program, kako funkcioniše program koji se koristi za organizaciju, ko su product owner, stakeholder, scrum master. Šta ko treba da radi da bi jedan tim bio produktivan i koliko je to važno za realizaciju nekog projekta.

IMG 8146

Posle kratke pauze čekalo nas je zanimljivo predavanje o internet markentigu. Petar Kordić iz firme Likes&Cookies podelio je svoja iskustava i izazove sa kojima se susretao u ovom poslu. Objasnio nam je na koji način treba da se koriste društvene mreže kako bi postigli uspeh u prodaji svog proizvoda. Bilo je zanimljivo čuti koje društvene mreže su pogodne za određene ciljne grupe, kako se do njih dolazi, šta je dinamički marketing i zašto je linkedln mnogo skuplji od facebook-a.

RAF 9974

Na sledećem predavanju, profesor Računarskog fakulteta Stevan Milinković otkrio nam je Kako postati zaista dobar programer. Prva stvar koju smo čuli od profesora Milinkovića jeste da matematika igra ključnu ulogu kod dobrog programera. Objasnio nam je zašto je matematika toliko bitna u programiranju, koje veštine programer mora da poseduje da bi mogao da radi u firmi, šta su “meke veštine” i kako dobar programmer pristupa rešenju.

IMG 8195

Poslednje predavanje ovogodišnjeg seminara RAF IT days održala je profesorka Računarskog fakulteta u Beogradu, Bojana Dimić Surla. Ona nam je predavala o srukturnom, objektivnom, imperativnom i funkcionalnom programiranju. Objasnila je šta je imperativno programiranje, razliku između proceduralnog i objektivnog programiranja, zatim šta je lista u funkcionalnom programiranju i kako izgleda oop prostor.

Nakon predavanja usledila je ceremonija dodela diploma. Osim diploma Računarski fakultet u Beogradu spremio je poklon za učesnike seminara. Svako je dobio knjigu iz oblasti računarstva uz mogućnost da sam izabere naslov prema svom afinitetu.

IMG 8224IMG 8212

Dodelom diploma zvanično je završen seminar RAF IT days 2019.

A šta je bilo posle?

DSCF9934DSCF9938

DSCF9936DSCF9940

VIDIMO SE NA RAF IT Days 2020!

5282-xa-raf-it-days-xa-cetvrti-dan