Sekcija za razvoj video igara osnovana na RAF-u

Na Računarskom fakultetu pokrenuta je sekcija za razvoj video igara koja je za kratko vreme okupila preko 130 zainteresovanih studenata. Sekcija je namenjena studentima svih studijskih programa i godina, bez obizira na iskustvo u oblasti kreiranja video igara. Inicijativu za ovu sekciju je pokrenuo student treće godine Računarskih nauka Mladen Jovanović.

 Ja se bavim pravljenjem video igrica još od srednje škole, ali je teško izvodljivo da radim sam. Game development nije za jednog čoveka jer ne može postići velike rezultate u nekom prihvatljivom vremenskom roku. Takođe, nije dovoljno biti samo programer, dizajner ili baviti se samo zvukom. Dakle, potrebno je da se spoji više profesija u jedno i zajedno mogu dovesti do rezultata. S obzirom na to da RAF okuplja ljude sličnih interesovanja i nivoa znanja, odlučio sam da ih okupim i osnujem sekciju gde bih možda našao saradnike za buduće projekte.

Mladen ističe da je cilj sekcije za razvoj video igara da studenti prave komercijalne projekte i da se probiju na tržište, kako naše, tako i globalno. Zamisao mu je da prave igrice koje bi mogli da igraju ljudi iz celog sveta. Iako to zahteva veće projekte, veruje da mu članovi sekcije u tome mogu pomoći. Ono na čemu je posebno zahvalan jeste odaziv fakulteta na njegov predlog.

 Računarski fakultet mi je izašao u susret u svakom mogućem smislu, veoma su podržali ideju sekcije i to nastavljaju i sada kada je sekcija zaživela. Tako da sam veoma zadovoljan reakcijom RAF-a, kao i interesovanjem studenata koje je stavarno veliko, što mi je posebno drago. Kada smo osnovali sekciju, prvo smo se upoznali sa onim šta ćemo raditi, okruženjima i očekivanjima članova. Sekcija nije organizovana tako da ja držim klasična predavanja i govorim članovima šta da rade. Ideja je da okvirno vidimo mogućnosti koje imamo i da angažujemo ljude koji učestvuju, naravno uz određene materijale. Hteli bismo da ih podstaknemo da sami istražuju i uče jer tako funkcioniše ova industrija, a mislim da se može primeniti na više stvari. Čovek mora sam da se angažuje i sam dodatno da radi, a ne može sve da mu se servira. Zato sa naše strane pružamo sve materijale i sve moguće smernice. Ovo je velika oblast i ne bi nam bio dovoljan jedan semestar, nego čak i dve godine da bismo sve prošli i zato postoje podoblasti. Naravno, nekoga zanimaju stvari koje drugoga ne zanimaju i baš zato ja usmeravam studente na da istraže dodatno i da rade na onome što žele, a potom sve delove kombinuju u celinu i tako grade finalni projekat. Recimo, ukoliko se neki tim bavi veštačkom inteligencijom u igricama održaće mini predavanje timovima koje to zanima da bi oni to realizovali u svom kodu i tako zajedno uče i rade ono što im se sviđa.

S obzirom na to da sekciju čini veliki broj članova, dele se u timove od optimalno pet do deset članova, oformljene tako da ih čine različiti profili. U strukturi članova, trenutno petnaestak, timova obuhvaćeni su aspekti koji se tiču programiranja, grafike, zvuka. U timu su pristupni level ili game dizajneri, kao i vođe timova koji imaju više iskustva i stoje na raspolaganju timu ukoliko dođe do problema. Pored 130 studenata, od kojih je najveći broj studenata Računarskih nauka i Računarskog inženjerstva koji se bave programiranjem, zatim studenata Multimedijalnog dizajna koji su fokusirani na grafiku i onih koji se bave zvukom, pridružili su se diplomci i oni koji rade u industriji video igara. Oni će doprineti sekciji svojim iskustvom tako što će pomagati članovima, imaće gostovanja i prezentacije. Svi članovi sekcije se trenutno sastaju sredom od 18 do 20 časova, a timovi i do par puta nedeljno. Poseduju Discord server preko kog komuniciraju i gde diskutuju, rade zajedno, obaveštavaju jedni druge o napretku ili problemima. Zadatak svakog tima jeste da izabere projekat uz Mladenovu konsultaciju, a zatim tokom mesec dana svaki član tima radi na delu koji pripada njegovoj oblasti. Gotov projekat treba da bude smislena celina, koja će čak moći da se plasira, još uvek ne u komercijalnom smislu, ali kao veoma dobar početak za buduće učenje i korak bliže većim projektima koje timovi budu radili. Prvi rezultati projekata se očekuju u januaru, što Mladen smatra mogućim jer su odabrani realno izvodljivi projekti.

Ima raznih projekata i uglavnom pravimo kopije već postojećih video igrica jer se tako najbolje uči i ulazi u tematiku, ali to nisu prave kopije. Timovi imaju zadatak da svaka igrica ima nešto novo i drugačije u odnosu na originale, kao što su, na primer, Bomb it i Bloons tower defense. Kada budu gotovi, projekte ćemo verovatno postaviti onlajn, tako da budu dostupni svima. Plan je da se uz igrice dobije i source kod, tako da igrači mogu da vide sam kod, odnosno kako je to sve napravljeno i mogu da menjaju i eksperimentišu igricom. Glavni game engine koji koristimo je Unity. Njega koristimo za sam razvoj 2D igrica, a on kombinuje više aspekata. U njega ubacujemo modele i slike koje prave članovi koji se bave grafikom, a oni koriste alate kao što su blender, fotošop, gimp, maja, alate za 3D modeling i za 2D grafiku. Unity kombinuje ono što oni naprave i u njemu se kod piše u C#. Još jedan od alata koji koristimo je Unreal engine namenjen za 3D. Otvoreni smo i za neke druge game engine koji postoje, ali su trenutno ova dva industrijski standardi i mislim da je najbolje i za one koji se nikada nisu bavili ovim da nauče kroz njih.

Iako nije istraživao druge oblasti pored pravljenja video igrica, Mladen smatra da bi sekcija za razvoj softvera bila zanimljiva na RAF-u. Takođe, misli da bi studentima bilo interesantno da imaju filmsku i sekciju za razvijanje mobilnih aplikacija. Ovom prilikom, Mladen je pozvao svoje kolege da iniciraju osnivanje novih sekcija na fakultetu.

1 thought on “Sekcija za razvoj video igara osnovana na RAF-u”

Comments are closed.

6566-sekcija-za-razvoj-video-igara-osnovana-na-raf-u